Sari direct la conținut

Noul premier britanic Keir Starmer vrea să îmbunătățească „acordul ratat” pentru Brexit, încheiat cu UE de Boris Johnson

HotNews.ro
Sir Keir Starmer, liderul laburist britanic, Foto: Ray Tang/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Sir Keir Starmer, noul premier britanic, Foto: Ray Tang/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul laburist proaspăt numit urmărește o resetare a relațiilor cu UE. Londra vrea refacerea acordului privind normele comerciale post-Brexit, dar și încheierea unui pact comun de securitate care să acopere apărarea, energia, criza climatică, pandemiile și chiar migrația ilegală, scriu Reuters și The Guardian.

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a promis luni că va obține un acord îmbunătățit cu Uniunea Europeană privind normele comerciale post-Brexit și va reface „acordul ratat” semnat de fostul premier Boris Johnson, scrie Reuters.

Vorbind la Belfast după discuții cu liderii din Irlanda de Nord, unde regulile comerciale post-Brexit au dominat politica de ani de zile, Starmer a declarat că noul său guvern va trebui mai întâi să implementeze schimbări în cadrul acordului actual pentru a construi încrederea cu Uniunea Europeană.

„Credem că putem obține un acord mai bun decât acordul ratat pe care Boris Johnson l-a adus acasă și vom lucra la asta”, a declarat Starmer, care a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile de săptămâna trecută.

„Nu vom putea obține o relație mai bună decât dacă vom demonstra angajament față de relație și față de acordurile care au fost deja puse în aplicare”, a adăugat el.

Partidul Laburist a exclus revenirea la piața unică sau la uniunea vamală a UE, dar a afirmat că este posibil să se elimine unele bariere comerciale cu blocul comunitar, pe care Marea Britanie l-a părăsit în 2020.

Noul guvern de la Londra are în plan un proiect mai larg de resetare a relațiilor sale cu UE.

Ministrul de externe, David Lammy, a declarat pentru The Guardian că Partidul Laburist dorește o declarație comună cuprinzătoare cu UE pentru a introduce un pact de securitate amplu care să acopere apărarea, energia, criza climatică, pandemiile și chiar migrația ilegală.

Lammy a declarat că un astfel de acord nu ar submina angajamentul laburiștilor de a rămâne în afara pieței unice și a uniunii vamale a UE.

Conform planurilor laburiste, pactul ar permite Marii Britanii să colaboreze mai strâns cu blocul comunitar într-o serie de domenii legate de securitate, în mod ideal fără a fi nevoie de un acord obligatoriu din punct de vedere juridic, care ar putea dura ani de zile.

INTERVIURILE HotNews.ro