Noul șef al armatei israeliene avertizează că misiunea împotriva Hamas nu a fost îndeplinită

Noul șef al statului major din armata israeliană, Eyal Zamir, a declarat că misiunea țării sale de a învinge Hamas este neterminată, miercuri, când a fost învestit în funcție, cu incertitudinea planând asupra fragilului acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, relatează AFP.
Vorbind în cadrul ceremoniei organizate la sediul armatei din Tel Aviv, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Israel este „hotărât” să obțină victoria în războiul declanșat odată cu atacul comis de Hamas în 7 octombrie 2023.
Afirmațiile sale au venit în contextul în care liderii arabi și-au exprimat susținerea pentru un plan care prevede reconstruirea Fâșiei Gaza sub administrarea Autorității Palestiniene, o alternativă la propunerea președintelui american Donald Trump de a prelua teritoriul pentru a-l transforma în „Riviera Orientului Mijlociu” și de a-i strămuta pe palestinieni.
Totuși, scenariul de a guverna Autoritatea Palestiniană în Gaza este departe de a se concretiza, în condițiile în care Israel a exclus orice eventual rol al organismului pe teritoriul pe care Hamas îl conducea din 2007.
„Hamas a suferit într-adevăr o lovitură severă, dar încă nu a fost învinsă. Misiunea încă nu este îndeplinită”, a declarat Eyal Zamir, pe fondul impasului din negocierile cu privire la situația din Gaza.
Zamir îl înlocuiește la comanda armatei pe Herzi Halevi, care și-a anunțat demisia de la conducerea statului major, în ianuarie, din cauza deficiențelor arătate de armată în timpul atacului lansat de Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie 2023.
Armata a publicat concluziile unei anchete interne, care atestă „eșecul complet” al instituției în a preveni cel mai sângeros atac cu care s-a confruntat Statul Israel de la fondare.
Prima fază a armistițiului din Fâșia Gaza s-a încheiat în weekend, după șase săptămâni relativ calme în care Hamas a eliberat ostatici în schimbul prizonerilor palestinieni din închisorile israeliene. Deși Israel a anunțat că vrea prelungirea primei etape până la jumătatea lunii aprilie, Hamas, care dorește retragerea israelienilor din Gaza, a insistat asupra unei tranziții către a doua fază, care ar putea aduce o încheiere permanentă a războiului.
Războiul din Gaza a transformat cea mai mare parte a teritoriului în ruine și a creat o criză umanitară gravă.
Plan al țărilor arabe pentru reconstrucția Fâșiei Gaza
Liga Arabă a anunțat, marți, adoptarea unui plan „cuprinzător” pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, care ar urma să fie finanțată printr-un fond fiduciar, și a îndemnat comunitatea internațională să-și ofere sprijinul.
AFP a consultat un proiect care creionează o foaie de parcurs pe cinci ani, cu un preț de 53 de miliarde de dolari, aproximativ suma estimată de ONU pentru reconstruția Fâșiei Gaza, însă numărul nu a fost inclus în declarația finală a summitului.
În același summit, Liga Arabă a cerut unificarea reprezentării palestiniene sub Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), un grup-umbrelă care reprezintă forța politică dominantă în cadrul Autorității Palestiniene și pe care, potrivit MAE, România l-a recunoscut în mai 1972 „ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian”.
O astfel de unificare ar putea duce la marginalizarea organizației palestiniene islamiste Hamas, care nu este membră a OEP.
Deși Hamas a declarat că salută planul arab, este neclar în ce măsură va fi dispusă să renunțe la controlul asupra Fâșiei Gaza.
Israel a declarat că propunerea liderilor arabi nu abordează „realitățile”, criticând-o pentru nivelul de dependență în raport cu Autoritatea Palestiniană și agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).
Ministrul egiptean al afacerilor externe, Badr Abdelatty, a anunțat că va fi căutat sprijinul națiunilor musulmane cu prilejul summitului de urgență pe care îl va avea, vineri, la Jeddah, cu omologii săi din Organizația pentru Cooperare Islamică.