Noutatile saptamanii la Polirom
1. Pierre Abelard
Comentarii la Porfir
Despre universalii impreuna cu fragmente corespondente din Porfir, Boethius si Ioan din Salisbury
Editie bilingva
Traducere din limba latina de Simona Vucu
Nota introductiva, tabel cronologic si note de Claudiu Mesaros si Simona Vucu
Postfata de Claudiu Mesaros
Colectie: Biblioteca medievala
Volumul reuneste cele mai importante scrieri ale filosofului Abelard privind natura universaliilor, alaturi de textele fondatoare ale celebrei polemici medievale, apartinind lui Porfir, Boethius si Ioan din Salisbury.
„Glosa «de la Milano»”, „Glosa de la Lunel” si fragmentul din cunoscuta Istoria nenorocirilor mele de Abelard redau nu doar o pozitie filosofica articulata si deschisa modernitatii, ci si un amplu spectacol al vietii intelectuale a secolului al XII-lea.
Din cuprins:
Porfir, Isagoga • Boethius, Comentarii la Isagoga lui Porfir (fragment) • Magistrul Pierre Abelard, Epistole • Magistrul Pierre Abelard, Logica „ingredientibus” • Magistrul Pierre Abelard, Logica „nostrorum petitioni” • Ioan din Salisbury, Metalogicon, II, 16-17 Pierre Abelard (1079-1142), unul dintre cei mai importanti filosofi si teologi scolastici, profesor de dialectica renumit in epoca,
avind o enorma influenta asupra contemporanilor si a intregii filosofii medievale. Autobiografia sa Istoria nenorocirilor mele (Historia calamitatum) se bucura si astazi de un interes deosebit. Opera lui Abelard include Dialectica, tratatul de psihologie De Intellectibus, Ethica, Introductio ad Theologiam, precum si comentarii la lucrarile de logica ale lui Aristotel, Porfir si Boethius.
2. Amelie Nothomb
Biografia foamei
Traducere din limba franceza de Claudiu Constantinescu
Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Amelie Nothomb”
Romanul este unul autobiografic, inregistrind momente din copilaria naratoarei, cu obsesiile, relatiile, gindurile si intrebarile fascinante a caror absenta din lumea adulta pare sa faca viata lipsita nu doar de inocenta, dar si de splendoare.
Refacind traseul complicat al tuturor tarilor in care si-a urmat tatal, diplomat belgian si mare aventurier, autoarea schiteaza contururile geografice ale pasiunilor sale devorante.
„Suprafoamea” care ii mistuie personajul, un concept dus la extrem, se rasfringe atit asupra lumii obiectuale – foamea de apa, de zahar, de spatii largi, de carti si filme, foamea viciilor de mai tirziu –, cit si asupra iubirilor, pasiunilor si repulsiilor ce nu se lasa eclipsate de incadrarea treptata in normele conventionalismului social.
Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Este fiica unui ambasador belgian si nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxelleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei.
Copilaria si adolescenta ei sint de fapt o lunga calatorie prin lume, cu opriri mereu provizorii: isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, urmeaza China (Beijing), S.U.A. (New York), Bangladesh, Birmania, Laos. In 1984, isi incepe la Universite Libre de Bruxelles studiile de filologie.
Adolescenta anorexica, Amelie marturiseste ca abia la douazeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic”, vindecindu-se printr-o bulimie… a cititului si a scrisului: de paisprezece ani, in fiecare toamna publica un roman, imediat trecut in fruntea listei de bestselleruri.
Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare, iar Uimire si cutremur (1999) a fost distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceza si ecranizat de Alain Corneau.
La Editura Polirom au fost traduse romanele: Igiena asasinului (2002), Uimire si cutremur (2002), Metafizica tuburilor (2004), Mercur (2004), Antichrista (2004), Dictionar Robert de nume proprii (2005), Sabotaj din iubire (2005).
3. Susan Hodgson
Interviul de angajare
Cum sa raspunzi inteligent la orice intrebare
Traducere de Ioana Aneci
Cuvint inainte de Georgeta Panisoara
Colectie: Cariera. Succes. Performante
Un interviu de angajare poate fi destul de incomod, mai ales din cauza elementelor care tin de neprevazut, dar si de insuficienta pregatire pentru aceasta intilnire.
Intrebarile-capcana ale angajatorului, lipsa ta de fermitate, neputinta de a-ti scoate in evidenta calitatile, incapacitatea de a-ti captiva si impresiona interlocutorul subliniindu-ti punctele forte pot reprezenta tot atitea motive de esec.
Volumul iti ofera solutia la aceste probleme prezentind peste 200 de intrebari cu mai multe variante excelente de raspuns, de la clasicele „De ce vreti sa lucrati in firma noastra?” sau „Ce experienta aveti?” pina la mai problematicele „Ati mai primit vreo oferta de la alta firma?” sau „De ce vreti sa plecati de la actualul loc de munca?”.
Bazat pe experienta si realitati concrete, fara sa mizeze pe iluzia asa-ziselor retete infailibile, acesta este manualul tuturor celor interesati de propria evolutie profesionala.
Din cuprins:
Ce sa faci inainte de interviu • Totul despre personalitatea, abilitatile si interesele tale • Ce vor vrea sa stie angajatorii si de ce? • De ce esti persoana potrivita pentru acest post? • Interviuri axate pe competenta sau pe comportament • Sansele egale, gindirea pozitiva si procesul de selectie • Invata din fiecare interviu
Susan Hodgson a predat studentilor abilitatile cerute pentru obtinerea locului de munca dorit si tehnicile de interviu in cadrul South Bank University din Londra. A lucrat cu o gama larga de angajatori, pentru a stabili exact exigentele acestora in materie de personal, precum si cu persoane ce au urmat diferite cursuri, studenti si specialisti care intentionau sa-si schimbe cariera.
In prezent este consultant pe probleme de cariera si scriitor profesionist, fiind stabilita in Dorset. A mai publicat Brilliant Psychometric and Other Selection Tests. What to Expect and How to Handle Them (Pearson Education, Londra, 2003) si An A-Z Careers and Jobs (Kogan Page, Londra, 2005).
4. Ioan Cerghit
Metode de invatamint
Editia a IV-a revazuta si adaugita
Colectie: Collegium. Stiintele educatiei
Intrata in bibliografiile de specialitate, lucrarea, acum intr-o editie revazuta si adaugita, reprezinta o sinteza fundamentala in domeniul metodologiei didactice, remarcabila prin caracterul ei sistematic si care acopera intreaga gama a metodelor de invatamint.
Volumul este o punte de legatura intre sistemul traditional de predare si cel modern, imbinarea celor doua fiind varianta optima a invatamintului actual. De la metodologia centrata pe profesor, ca factor catalizator al procesului de invatare, la cea care-l aduce in centrul atentiei pe elev, lucrarea este o analiza pertinenta a activitatii didactice.
Un bun prilej, in acelasi timp, pentru o reconsiderare a metodelor specifice actului pedagogic, dezvaluindu-se potentialitatile acestora, in urma aplicarii lor practice de-a lungul timpului.
Cartea este destinata atit studentilor de la facultatile de profil, celor care urmeaza cursurile modulului psihopedagogic, cit si tuturor cadrelor didactice, in special celor care urmeaza sa-si sustina examenele de titularizare, definitivat sau grad.
Din cuprins:
Statutul si semnificatia conceptului de metoda in sistemul activitatii didactice • Sistemul metodelor de invatamint • Metode de comunicare scrisa (invatarea prin lectura) • Metode de comunicare bazate pe limbajul intern • Metode de explorare a realitatii (metode intuitive) • Metode de invatare prin actiunea practica (operationale sau practice) • Metode de rationalizare a invatarii si predarii
Ioan Cerghit, profesor consultant la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii din Bucuresti, a detinut in perioada 1973-1977 functia de prodecan al Facultatii de Filosofie de la aceasta universitate, iar din 1979 si pina in 1990 pe cea de sef al Catedrei de Pedagogie si Psihologie.
A fost sef al Laboratorului de Didactica Universitara (1984-1989), director al Seminarului Pedagogic (1994-1996), iar din 1994 pina in 1999 a condus Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic. Este autorul si coordonatorul mai multor lucrari consacrate teoriei educatiei si invatamintului, dintre care amintim: Curs de pedagogie (1988), Metode de invatamint (ed. I, 1976; ed.
a II-a, 1980; ed. a III-a, 1997), Sisteme de instruire alternative si complementare. Structuri, stiluri si strategii (2002). La Editura Polirom a publicat, in colaborare, Prelegeri pedagogice (2001).
5. Mihaela Chilarescu, Constantin Paidos
Practical Course of English (contine 2 CD-uri audio)
Colectie: Limbi straine
Lectiile, structurate in 20 de capitole, abordeaza diferite aspecte ale culturii si civilizatiei moderne britanice si americane, de la cinematografie pina la lumea modei, sport si sanatate, calatorii si petrecerea timpului liber.
Textele sint insotite de exercitii practice de dezvoltare a vocabularului si a abilitatilor de comunicare, iar la sfirsitul lucrarii se gaseste un compendiu de gramatica, util pentru fixarea cunostintelor insusite. Cele doua CD-uri ajuta la imbunatatirea capacitatii de intelegere a limbii si la dobindirea unei pronuntii corecte.
Din cuprins:
Artele • Stil de viata • Timpul liber • Pentru gloria sportului • Tinar si nelinistit • Generatia Internetului • Limbajul locurilor • Poezia formelor • Radacinile americane
Mihaela Chilarescu este profesoara de limba engleza, gradul I, la Liceul „Garabet Ibraileanu” din Iasi. La Polirom a publicat: All Right. Manual de limba engleza pentru clasa a VII-a (1998), All Right. Manual de limba engleza pentru clasa a IX-a (2000), Activity Book. Clasa a IX-a (2000), Limba engleza pentru bacalaureat…
si nu numai (editia I, 2002, editia a II-a, 2003), Be the Best! Culegere de exercitii de limba engleza (2004).
Constantin Paidos este profesor, gradul I, cu o experienta de peste treizeci de ani in invatamintul preuniversitar, profesor metodist din 1971, coordonator de practica pedagogica a studentilor din 1972. La Polirom a publicat: Grammar is Fun (1998), All Right. Manual de limba engleza pentru clasa a VII-a (1998), All Right. Manual de limba engleza pentru clasa a IX-a (2000), English Grammar. Theory and Practice (2001), Limba engleza. Prima ta gramatica (2005).