Întâlnire muzicală de excepție: Louis Sclavis și Lucian Ban într-un concert inedit la Institutul Francez
Institutul Francez și Goethe-Institut prezintă în premieră o întâlnire muzicală de excepție. Un pianist newyorkez de origine română și un clarinetist francez se întâlnesc la Institutul francez într-un concert inedit. Unul performează de la București, din sala Elvire Popesco, celălalt de la Lyon.
Legendarul clarinetist Louis Sclavis și pianistul Lucian Ban propun un concert în care creativitatea, improvizația și noile tehnologii se reunesc. Programul concertului cuprinde un solo Lucian Ban pe scena sălii Elvire Popesco, un solo Louis Sclavis în studio-ul din Lyon și un duo cu cei doi, unul pe scenă, celălalt pe ecran.
Înregistrarea concertului se difuzează pe pagina de Facebook a Institutului francez, vineri, 18 decembrie, de la ora 18.00.
Acest eveniment este prezentat în avanpremiera proiectului BORDELINE în cadrul căruia trei dintre cei mai reprezentativi muzicieni din jazz-ul contemporan (Louis Sclavis, Lucian Ban și Moritz Baumgartner), trei artiști din generații și țări diferite se vor întâlni pentru o serie de concerte, workshop-uri și mese rotunde ce vor avea loc în luna mai în România. Proiectul reiterează ideea că jazz-ul în secolul XXI este o muzică cu adevărat globală, ce traversează granițe, generații și stiluri și al cărei motor este creativitatea improvizației.
Proiectul Bordeline 2021 este realizat de Institutul Francez din România și Goethe Institut, în parteneriat cu Chamber Jazz @ Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural German Timișoara și Jazz Updates.
Louis Sclavis este una din figurile cheie ale jazz-ului european din ultimile patru decenii, el schimbând felul în care se cânta la bass clarinet în jazz-ul modern, documentând o operă vastă în albume și proiecte conceptuale ce fac apel la arte vizuale, dans contemporan, teatru, film și muzică improvizată. Apreciat de All Music Guide drept „unul dintre cei mai buni clarinetiști din free jazz și avangardă”, Louis Sclavis cântă muzică improvizată cu o extraordinară claritate și precizie și este considerat de criticul american Gary Giddins drept un muzician dincolo de categorii dedicând aceeași energie atât compoziției extinse cât și improvizației totale, un artizan al ritmurilor rupte ce combină orice influență, fie ea a swing-ului, a rock-ului sau a muzicii ethno franceze. Contribuțiile sale la jazz-ul european i-au adus numeroase premii și aprecieri de-a lungul anilor, precum premiul Django Reinhardt 1988, First Prize la Bienala de la Barcelona în 1989, British Jazz Award „Best Foreign Musician” 1991, Django D’Or Best Jazz Album of the Year 1993 și Grand Prix Sacem 2009.
Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză datorită unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, fiind considerat „unul dintre cei mai buni pianiști care s-au mutat la New-York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „Un nume de urmărit/A name to watch”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj-Napoca, activează la New-York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, Oedipe Redux), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 16 albume sub nume propriu pentru case de discuri de prestigiu americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul la celebra casă de discuri ECM Records cu ”Transylvanian Concert” în duo cu violonistul american Mat Maneri, album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation editat de Sunnyside Records câștigă prestigiosul DOWNBEAT Album of The Year. În 2018 prezintă în premieră la Opera din Lyon ”Oedipe Redux”, o reimaginare radicală a celebrei opere a lui George Enescu pentru un octet de muzicieni de jazz, avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Proiectul este prezentat în 2019 pe mai multe scene printre care BOZAR, Bimhuis, Jazzdor în cadrul Europalia Arts Festival.