Sari direct la conținut

„Nu au dreptul să ne dea lecții despre cum să trăim”: Reacția ambasadorului rus după ce americanii au criticat întâlnirea Putin – Kim

HotNews.ro
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei in SUA, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei in SUA, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Rusia a susținut joi că Statele Unite sunt ipocrite pentru că au criticat întrevederea președintelui Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, deoarece Washingtonul a semănat haos și a trimis arme către aliații săi din întreaga lume, transmite Reuters.

„Statele Unite nu au dreptul să ne dea lecții despre cum să trăim”, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, potrivit unui comunicat de presă oficial.

Statele Unite, a spus Antonov, au construit o coaliție în Asia, au extins exercițiile militare în apropierea peninsulei coreene și furnizează arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei.

„Este timpul ca Washingtonul să își arunce sancțiunile economice la groapa de gunoi”, a declarat Antonov.

„Menținerea dominației unipolare atât de iubite de oficialii americani nu mai este posibilă”, a adăugat el.

Washingtonul a avertizat că va aplica sancțiuni suplimentare în legătură cu orice transfer de arme de către oricare dintre țări către cealaltă și a spus că Putin îl „imploră” pe Kim pentru ajutor după ce a pierdut zeci de mii de soldați în Ucraina.

„Am luat deja o serie de măsuri pentru a sancționa entitățile care au intermediat vânzările de arme între Coreea de Nord și Rusia și nu vom ezita să impunem sancțiuni suplimentare dacă va fi cazul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

El a calificat drept „îngrijorător” faptul că Rusia ar discuta despre cooperarea cu Coreea de Nord în privința unor programe care ar putea încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Vladimir Putin a descris drept „extrem de productivă” runda de discuții pe care a avut-o miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a afirmat că vizita acestuia în Rusia va continua și în zilele următoare.

Miercuri dimineața Putin l-a întâmpinat personal pe Kim alături de care a vizitat apoi cosmodromul Vostocinîi, înainte de discuţii tete-a-tete care au început la 8:25 şi au durat „mai mult de o oră”.

Întâlnirea bilaterală a continuat cu un mic dejun de gală care a reunit cele două delegaţii, înainte ca oficialii nord-coreeni să părăsească Vostocinîi.

Natura scurtă a vizitei, care nu a durat mai mult de câteva ore, i-a luat prin surprindere pe analiști, care se așteptau ca întrevederea să fie una mai amplă și ca Putin și Kim să discute o serie largă de subiecte de interes pentru țările pe care le conduc în condițiile în care Moscova dorește să obțină un sprijin militar cât mai consistent al Phenianului pentru războiul său din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro