Sari direct la conținut

„Nu există dovezi că Maduro a câștigat”. Un oficial critică în The New York Times alegerile prezidențiale din Venezuela

HotNews.ro
Nicolas Maduro, Foto: Agerpres/Xinhua
Nicolas Maduro, Foto: Agerpres/Xinhua

Juan Carlos Delpino, un oficial al Consiliului Electoral din Venezuela, și-a exprimat îndoiala față de victoria lui Nicolás Maduro la alegerile prezidențiale, într-un interviu acordat The New York Times. Acesta a declarat că el nu a văzut nicio dovadă că Maduro a câștigat alegerile care au avut loc luna trecută. 

Alegerile din Venezuela au stârnit un val de reacții la nivel internațional, după ce mai multe state, printre care și SUA sau Argentina au pus sub semnul întrebării rezultatul alegerilor, pe care opoziția susține că le-a câștigat. Totuși, declarația lui Delpino este prima critică majoră care vine din interiorul sistemului electoral. 

Oficialul a reclamat că nici autoritatea electorală, nici Maduro nu au publicat cifre oficiale care să susțină victoria președintelui reales, în timp ce opoziția a publicat mai multe documente care demonstrează victoria candidatului său, Edmundo González, cu un procent de cel puțin 67%. „Nu există nicio dovadă că a câștigat”, a spus Delpino. 

Autoritatea Electorală „a eșuat în fața țării”

Atunci când autoritatea electorală l-a numit pe Maduro câștigător, „a eșuat în fața țării”, a spus Delpino. „Îmi este rușine și cer iertare poporului venezuelean. Pentru că întregul plan, de a organiza alegeri acceptate de toată lumea, nu a fost realizat”.

Oficialul, dar și un avocat și doi membri ai Consiliului Electoral din Venezuela, au vorbit cu jurnaliștii pe ascuns, pentru că autoritățile conduse de Maduro au arestat în ultimele săptămâni pe oricine s-a îndoit de rezultatul alegerilor. 

Consiliul Național Electoral (CNE) este format din cinci membri și stabilește cadrul legal al alegerilor, dar și anunță rezultatele. Când Delpino a fost ales membru al consiliului din partea opoziției, el a văzut asta ca pe o încercare de a oferi „un aspect de echilibru și legitimitate”. 

Votul de la finalul lunii iulie i-a avut drept candidați pe Maduro, care este la putere de 25 de ani și pe Edmundo González, un diplomat care a primit sprijin din partea opoziției. La doar câteva ore după închiderea urnelor, CNE l-a declarat pe Maduro învingător cu 51% din voturi. 

Delpino a făcut o listă de nereguli, privitor la desfășurarea alegerilor, pe care a publicat-o pe platforma X. El reclamă, printre altele:

  • Refuzul CNE de a furniza rezultatele din fiecare mașină de vot;
  • Declarații ale observatorilor la vot că au fost alungați din secții la închiderea acestora, făcând imposibilă supravegherea ultimelor momente ale votului;
  • O întrerupere în transmisia electronică a rezultatelor de la mașinile de vot către consiliu;
  • „Lipsa îngrijorătoare” a ședințelor consiliului în lunile dinaintea votului, rezultând în luarea unor decizii „unilaterale” de către președintele CNE. 

Mai multe comisii independente care au supravegheat alegerile din Venezuela au declarat că acestea nu au îndeplinit standardele minime pentru un vot democratic.

„Oamenii din Venezuela au votat în mod pașnic și în număr mare cu privire la viitorul țării lor. Voința lor trebuie să fie respectată. Asigurarea transparenței depline a procesului electoral, inclusiv numărarea detaliată a voturilor și accesul la registrele de vot din secțiile de votare, este vitală”, a declarat după anunțarea rezultatelor, șeful diplomației UE, Josep Borrell.

INTERVIURILE HotNews.ro