Sari direct la conținut

Alegeri prezidențiale în Venezuela: Maduro, declarat învingător de autoritatea electorală controlată de guvern / Opoziția revendică victoria

Nicolas Maduro se adresează susținătorilor adunați în fața palatului prezidențial Miraflores după ce autoritățile electorale l-au declarat câștigător al alegerilor prezidențiale în Caracas, Venezuela, luni, 29 iulie 2024. Foto: Fernando Vergara / AP / Profimedia
Nicolas Maduro se adresează susținătorilor adunați în fața palatului prezidențial Miraflores după ce autoritățile electorale l-au declarat câștigător al alegerilor prezidențiale în Caracas, Venezuela, luni, 29 iulie 2024. Foto: Fernando Vergara / AP / Profimedia

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, a anunţat luni Consiliul naţional electoral, după numărarea a 80% din voturi, în ciuda multiplelor sondaje la ieşirea de la urne care indicau o victorie a opoziţiei. Opoziția a revendicat de altfel victoria pentru candidatul său, Edmundo Gonzalez, relatează Reuters şi AFP.

HotNews transmite principalele informații ale zilei post-electorale din Venezuela:

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe Nicolas Maduro pentru câștigarea alegerilor din Venezuela, iar Kremlinul a declarat că va aprofunda cooperarea în toate domeniile – inclusiv cele sensibile – cu Caracasul.

„Relațiile ruso-venezuelene au caracterul unui parteneriat strategic”, a spus Putin într-un mesaj către Maduro, a declarat Kremlinul. „Sunt încrezător că activitățile dvs. în calitate de șef de stat vor continua să contribuie la dezvoltarea lor progresivă în toate direcțiile”. a spus liderul rus.

„Acest lucru răspunde pe deplin intereselor popoarelor noastre prietene și este în conformitate cu construirea unei ordini mondiale mai juste și mai democratice”, a mai spus Putin.

„Aș dori să confirm disponibilitatea noastră de a ne continua activitatea comună constructivă cu privire la chestiuni de actualitate de pe agenda bilaterală și internațională”, a completat el.

Președintele argentinian Javier Milei, a declarat luni că țara sa nu va recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Venezuela și a îndemnat forțele armate venezuelene să „apere democrația” în condițiile în care Nicolas Maduro revendică o nouă victorie, relatează Reuters.

„Argentina nu va recunoaște încă o fraudă și speră ca de data aceasta Forțele Armate [venezuelene] vor apăra democrația și voința populară”, a spus Milei, referindu-se la faptul că și rezultatul anterioarelor alegeri prezidențiale din Venezuela a fost marcat de suspiciuni de fraudă pe scară largă.

SUA au reacționat după încheierea alegerilor, punând sub semnul întrebării victoria revendicată de Maduro.

„Am văzut anunțul făcut cu puțin timp în urmă de comisia electorală venezueleană. Avem îngrijorări serioase că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”, a spus secretarul american de stat Antony Blinken.

„Regimul lui Maduro trebuie să înțeleagă că rezultatele sunt greu de crezut. Comunitatea internațională și mai ales poporul venezuelean, inclusiv milioanele de venezueleni din exil, cer transparență totală. Din Chile nu vom recunoaște niciun rezultat care nu este verificabil”, a spus și președintele din Chile, Gabriel Boric.

De la Bruxelles, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut transparență. „Oamenii din Venezuela au votat în mod pașnic și în număr mare cu privire la viitorul țării lor. Voința lor trebuie să fie respectată. Asigurarea transparenței depline a procesului electoral, inclusiv numărarea detaliată a voturilor și accesul la registrele de vot din secțiile de votare, este vitală”, a spus el.

În acest timp, președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, și-a anunțat susținerea pentru Maduro.

„Nicolas Maduro, fratele meu, victoria ta, care este cea a poporului bolivarian și chavista, a învins curat și fără echivoc opoziția pro-imperialistă. De asemenea, a învins dreapta regională, intervenționistă. Poporul a vorbit și Revoluția a câștigat”, a spus Diaz-Canel.

Fostul președinte Raul Castro a vorbit la telefon cu Maduro pentru a-l felicita, a declarat biroul lui Diaz-Canel.

Ambete tabere revendică victoria

Rezultatul anunţat de guvern survine în contextul în care exit-poll-urile indicau o victorie a opoziţiei, conform Agerpres și News.ro.

Nicolas Maduro, care a apărut la palatul prezidenţial în faţa susţinătorilor care îl aclamau, a declarat că realegerea sa este un triumf al păcii şi stabilităţii şi a reiterat afirmaţia sa din timpul campaniei că sistemul electoral din Venezuela este transparent.

Potrivit Consiliului naţional electoral, candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a întrunit 44% din voturi, deşi opoziţia a anunţat anterior ca are „motive de sărbătorit” şi le-a cerut susţinătorilor să continue să monitorizeze numărarea voturilor.

Lidera opoziției, Maria Corina Machado, a declarat că Gonzalez a câștigat 70% din voturi și că mai multe sondaje independente la ieșirea de la urne și numărători rapide au arătat în mod decisiv victoria sa.

„Venezuela are un nou președinte ales și acesta este Edmundo Gonzalez. Am câștigat și întreaga lume știe acest lucru”, a spus ea într-o declarație comună cu Gonzalez.

Gonzalez a declarat că nu a făcut apel la susținători să iasă în stradă sau să comită acte de violență.

„Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare”, a afirmat însă Gonzalez într-o postare pe platforma X, în jurul orei locale 23.00, înainte ca rezultatele să fie anunţate.

Sondajele îl dădeau câștigător pe candidatul opoziției

Un sondaj realizat de Edison Research, cunoscut pentru sondajele sale privind alegerile din SUA, a prezis la ieşirea de la urne că Gonzalez va obţine 65% din voturi, în timp ce Maduro va obţine 31%.

Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

S-au numărat voturile din aproximativ 80% din urne, a declarat preşedintele Consiliului Naţional Electoral (CNE), Elvis Amoroso, adăugând că rezultatele au fost întârziate din cauza unei „agresiuni” împotriva sistemului de transmitere a datelor electorale.

CNE a cerut procurorului general să investigheze „acţiunile teroriste”, a declarat Amoroso, adăugând că participarea a fost de 59%.

INTERVIURILE HotNews.ro