Sari direct la conținut

„Nu există risc de black-out în România”. Care este „provocarea cea mai mare” în opinia ministrului Energiei

HotNews.ro
Sebastian Burduja. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Sebastian Burduja. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii despre discuțiile purtate în comandamentul energetic de marți, acolo unde i-au „fost prezentate scenariile și provocările cu care se confruntă întreaga regiune, dar cel mai important am agreat măsurile necesare pentru a avea cu toții, credincioși ortodocși și catolici, un Paște cu lumina aprinsă atât în suflet, cât și în case”.

„Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale! Îi rog pe reprezentanții presei, dar și pe actorii politici, să dea dovadă de responsabilitate și să nu inducă panica”, a scris Sebastian Burduja, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Oficialul a spus că în prima și în a doua zi de Paște, mai ales în intervalul orar 11-16, „vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum”.

„Va trebui să gestionăm foarte atent echilibrarea sistemului, nivelurile de frecvență și tensiune atât în rețeaua electrică de transport, cât și în rețeaua electrică de distribuție, pentru a nu cauza deteriorări ale izolației instalațiilor din SEN. Nu este nimic anormal ca de Paște consumul național să fie cel mai mic din an. Asta se întâmplă de cele mai multe ori. Iar odată cu investițiile masive în noi capacități de producție solar+eolian și cele de la prosumatori, ne așteptăm la un consum în ziua de Paște, la orele după-amiezii, în jurul valorii de 2500MW, un nivel extrem de redus”, a continuat ministrul Energiei.

El consideră că „provocarea cea mai mare vine din faptul că situația descrisă pentru România este similară cu a multor țări din Europa”.

„Deci «apetitul» pentru a importa energie de pe alte piețe, inclusiv din România, va fi redus. Din acest motiv la nivelul ENTSO-E a fost activată, la inițiativa României, o grupă de lucru care să analizeze situația din fiecare sistem, să identifice problemele, riscurile asociate și să coordoneze posibilitățile tehnice de întrajutorare. Da, va fi o perioadă de stres în rândul celor care gestionează sistemul energetic național. Nu este nici prima, nici ultima”, a adăugat liberalul.

Burduja a precizat că „măsurile de precauție și control” pe care i le-au prezentat specialiștii se referă la reducerea excedentului de energie electrică activă și la reducerea nivelului de tensiune din Sistemul Energetic Național.

„În această perioadă de stres și de solicitare ridicată, am dispus ca toate entitățile implicate în procesul de asigurare a condițiilor normale de funcționare a SEN să aibă permanent deschise canalele de comunicare, să colaboreze, să se sprijine reciproc pentru prevenirea posibilelor disfuncționalități și să intervină dacă apar incidente. Vom fi cu toții la datorie, inclusiv în zilele de Paște, cu telefoanele deschise și pregătiți să asigurăm echilibrul sistemului energetic național”, a mai declarat ministrul Sebastian Burduja.


INTERVIURILE HotNews.ro