Sari direct la conținut

O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat între Serbia și Bosnia: mai mulţi morţi

HotNews.ro
Migranti Serbia, Foto: Istvan Huszti / AFP / Profimedia Images
Migranti Serbia, Foto: Istvan Huszti / AFP / Profimedia Images

Corpul unui migrant a fost găsit vineri, ridicând la 11 numărul morților în naufragiul unei ambarcațiuni care încerca să traverseze Drina, râul care formează frontiera dintre Serbia și Bosnia, a confirmat pentru AFP autoritatea de protecție civilă din Bosnia.

Salvatorii au recuperat deja 10 cadavre până joi, printre care cele ale unei mame şi fetiței sale de 9 luni.

Potrivit poliției sârbe, ambarcațiunea s-a răsturnat în apropiere de Ljubovija, în Serbia, o țară de tranzit pe „ruta balcanică” pe care migranții o folosesc pentru a ajunge în Uniunea Europeană.

După accident, poliția și pompierii au găsit 18 persoane, inclusiv 3 copii, care au reușit să ajungă la mal.

„Nu avem informații exacte cu privire la numărul de persoane pe care încă le căutăm, ceea ce reprezintă o problemă suplimentară”, a declarat Vladan Rankic, de la serviciul de protecție civilă sârbo-bosniac, referindu-se la «28 până la 30 de migranți» aflați la bordul ambarcațiunii în momentul naufragiului, ale căror naționalități nu sunt cunoscute în prezent.

„În funcție de temperatura apei, corpurile ar trebui să iasă la suprafață în 72 de ore. (…) Există mulți pescari în această zonă care vor putea localiza cadavrele dacă vor ieși la suprafață, chiar dacă noi nu le vom găsi”, a explicat șeful echipei de salvare.

„Drina este întotdeauna periculoasă, chiar și pentru înotătorii buni”, a subliniat Rankic.

Aproape 100 000 de migranți, dintre care 20 000 de minori neînsoțiți, au mers pe „ruta balcanică” în 2023, comparativ cu 144 000 în 2022, potrivit agenției europene de poliție de frontieră Frontex.

Câteva zeci de migranți au murit în ultimii ani încercând să traverseze Drina.

Mai mult de un milion de migranți din țări asiatice și africane au traversat Serbia din 2015, mulți dintre ei în 2015, în timpul marelui val de refugiați din Orientul Mijlociu, potrivit guvernului sârb.

Între ianuarie și iunie 2024, poliția locală a înregistrat aproape 10 400 de intrări ilegale în țară, în scădere cu aproape 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. Printre aceștia se numără cetățeni sirieni, afgani, turci, marocani și pakistanezi.

Autoritățile sârbe atribuie această scădere cooperării mai strânse cu poliția austriacă și cu agenția Frontex.

INTERVIURILE HotNews.ro