Sari direct la conținut

O asociatie anunta ca sesizeaza Curtea de Conturi pentru ca profesorii de Religie ar fi platiti ilegal din banii statului, dupa ce CCR a decis ca Religia nu e obligatorie pentru elevi

HotNews.ro
Religia in scoli, Foto: Agerpres
Religia in scoli, Foto: Agerpres

Profesorul Emil Moise, care a generat intreaga dezbatere pe statutul orei de Religie, anunta ca asociatia pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Curtea Constitutionala a decis ca elevii care vor sa faca Religia in scoala trebuie sa depuna o solicitare. Profesorul sustine ca, de la publicarea deciziei in Monitor, cadrele care predau Religia fara cererea explicita a parintilor „nu vor putea fi retribuite din bani publici”. Amintim, insa, ca ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Emil Moise

Emil Moise

Foto: Agerpres

Profesorul Emil Moise, presedinte al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca „la 3 saptamani dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, conform careia ora confesionala de Religie nu mai poate fi predata in unitatile publice de invatamant preuniversitar decat copiilor ai caror parinti au depus o cerere explicita in acest sens, sau elevilor majori in aceleasi conditii, fapta contrara constituind infractiune, am intocmit o dresa catre cultele religioase recunoscute din Romania, solicitandu-le sa respecte prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea de drept si drepturile omului„.

Acesta precizeaza ca „adresa a fost expediata in zile de joi si vineri la principalele culte recunoscute, printre care si B.O.R.”. „Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta are in vederea demararea procedurii pentru ridicarea statutului de cult recunoscut pentru cultele care continua sa incalce prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea publica si drepturile omului„, afirma Emil Moise.

Profesorul spune ca „nerespectarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, a ordinii publice si drepturilor omului poate duce, conform prevederilor Legii cultelor si libertatii de constiinta, la retragerea statutului de cult recunoscut„.

In adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei sustine ca, „incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun„.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015

Sorin Cimpeanu si Victor Ponta

Sorin Cimpeanu si Victor Ponta

Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Amintim ca ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat pentru HotNews.ro pe 26 ianuarie 2015 ca „pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015„. Parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat tot atunci pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Aceasta a precizat ca „ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale – n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015„.

Oficialul a explicat ca „decizia nu este retroactiva. Optiunea pentru acest an scolar a fost facuta la inceputul anului scolar„, iar modificarea decisa de Curtea Constitutionala se aplica „in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou”.

„Religia ramane obligatorie pentru scoala si pentru Ministerul Educatiei, iar optiunea este a parintelui si a elevului, a declarat atunci Liliana Preoteasa.

Descarca de aici adresa Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane:

Adresa Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta catre BOR

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro