Sari direct la conținut

O companie energetică a instalat de 8 ori mai multe sisteme fotovoltaice în acest an decât în 2023 / Care a fost recordul într-o singură zi

HotNews.ro
O companie energetică a instalat de 8 ori mai multe sisteme fotovoltaice în acest an decât în 2023 / Care a fost recordul într-o singură zi
Panouri solare pe acoperiș. Sursa: Joe Sohm | Dreamstime.com

Compania E.ON Energie România a instalat, în primele opt luni ale acestui an, peste 3.500 de sisteme fotovoltaice la clienții rezidențiali, de 8 ori mai mult față de întreg anul trecut, potrivit unui comunicat de presă.

Dacă anul trecut compania a instalat 400 de sisteme fotovoltaice, în medie un sistem pe zi, anul acesta ritmul mediu al instalărilor a crescut la 14 sisteme fotovoltaice pe zi, recordul fiind de 50 de sisteme instalate într-o singură zi în luna iulie 2024.

Dintre sistemele instalate, aproximativ 10% au și baterii pentru stocare.

Până în prezent, cele peste 4.400 de sisteme PV instalate de companie la clienții casnici în ultimii 4 ani au generat 21,21 GWh de energie regenerabilă și au salvat aproximativ 11.000 de tone de emisii de CO2 pentru a căror absorbție ar fi fost nevoie de aproximativ 14.000 de copaci.

„Să folosim energia de la soare pentru a ne alimenta locuințele, pentru a le răci în zilele toride și a le încălzi în sezonul rece, înseamnă să facem lucrurile așa cum trebuie, sustenabil. Peste 13.000 de clienți beneficiază astăzi de energie solară datorită soluțiilor noastre, iar reducerile continue ale costurilor pentru panouri, baterii, pompele de căldură, automobile electrice și alte tehnologii cheie arată că un viitor cu energie curată este și un viitor energetic tot mai accesibil din punct de vedere al costurilor” a declarat Claudia Griech, director general al E.ON Energie România.

De exemplu, un sistem fotovoltaic de 3 kW produce, în medie, 3.500 kWh/an, suficient pentru acoperirea unui consum mediu lunar de aproximativ 200 kWh.

Recuperarea investiției se face în aproximativ 4 ani, în funcție de puterea instalată iar perioada de garanţie este ridicată, de 15 ani pentru panouri şi 10 ani pentru invertor.

Instalarea se face în 5 zile lucrătoare pentru cei care au dosarele aprobate în programul Casa Verde 2023 și vor să se transfere la E.ON, iar plata contribuției proprii se face după instalarea sistemului fotovoltaic.

Beneficiarii Casa Verde Fotovoltaice 2024 sunt obligați să-și instaleze baterii

Românii care vor să devină prosumatori prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere de la 20.000 de lei cum era până acum, însă cu acești bani vor trebui să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice.

Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

Capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar.

Cofinanțarea din partea beneficiarilor va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.

„Anul acesta, din bugetul de 2 miliarde de lei, estimăm 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decurs de câțiva ani, de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat, joi, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, într-o conferință de presă.

INTERVIURILE HotNews.ro