Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice 2024: Finanțarea de la stat crește la 30.000 de lei și include atât achiziția panourilor, cât și a bateriilor de stocare / Când încep înscrierile

HotNews.ro
Instalare panouri fotovoltaice. Foto: Shutterstock
Instalare panouri fotovoltaice. Foto: Shutterstock

Românii care vor să devină prosumatori prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere de la 20.000 de lei cum era până acum, însă cu acești bani vor trebui să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice. Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat joi ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice care, în acest an, are o finanțare-record de 2 miliarde de lei.

„Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanțate. Mărim de la 20.000 la 30.000 de lei finanțarea din partea AFM. O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-o conferință de presă.

Astfel că oamenii vor putea consuma seara și noaptea electricitatea pe care o produc în timpul zilei și o stochează în baterii.

„Acest lucru înseamnă mai multă independentă energetică și facturi mai mici pentru românii beneficiari de astfel de program”, a mai spus ministrul.

Capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar.

Cofinanțarea din partea beneficiarilor va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.

Înscrierea persoanelor fizice va începe pe 27 septembrie

La rândul său, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a arătat care este calendatul estimativ al programului.

  • „Programul din acest an va începe pe 6 septembrie cu sesiunea de acreditare a instalatorilor.
  • Vom acredita noi firme care vor să participe anul acesta. Fac mențiunea că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM și doresc să participe și în această sesiune rămân acreditate în continuare și doar firmele noi care doresc să se înscrie, pe data de 6 septembrie își pot depune dosarele pentru acreditare”.

Validarea instalatorilor se va încheia pe 1 noiembrie, când va fi publicată lista celor acreditați.

  • „În paralel vom demara înscrierea persoanelor fizice, care va începe pe 27 septembrie și se va desfășura până pe data de 9 octombrie.
  • După înscrieri, persoanele fizice vor începe să-și aleagă instalatorii dintre cei de pe lista publicată de AFM”.

„Anul acesta, din bugetul de 2 miliarde de lei, estimăm 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decurs de câțiva ani, de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a mai spus responsabilul AFM.

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea în programul Casa Vede Fotovoltaice

Înscrierea se va face ca până acum în aplicația AFM, pe regiuni, iar unitățile de cult vor avea la dispoziție o sesiune separată.

Anul acesta va fi doar o singură zi de înscrieri pentru fiecare regiune, nu trei ca până acum, având în vedere experiența de anul trecut când fondurile s-au epuizat din primele minute, a mai spus Neculaescu.

Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Citiți aici o listă cu răspunsurile AFM la unele întrebări frecvente despre programul Casa Verde Fotovoltaice.

INTERVIURILE HotNews.ro