Sari direct la conținut

O firmă de PR a plătit impozit pe microîntreprinderi, deși a depășit plafonul / ANAF i-a recalculat ce are de plată

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

ANAF a făcut o verificare documentară în acest an o firmă de PR (Public Relations) cu privire la veniturile aferente anului 2022.

Verificările documentare constau în efectuarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului pe baza documentelor existente la dosarul fiscal, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal.

ANAF a constatat că, pentru trimestrul IV 2022, societatea a înregistrat și declarat la bugetul de Stat impozit pe veniturile microîntreprinderilor cu cota de 1%, conform unui document analizat de HotNews.ro.

Acea firmă trebuia ca de la 1 octombrie să se înregistreze ca plătitoare de impozit pe profit. Prin urmare, inspectorii i-au stabilit impozit pe profit suplimentar aferent trimestrului IV 2022.

Fiscul nu oferă detalii despre numele firmei ori sumele exacte, păstrând secretul fiscal.

Având în vedere că i s-au calculat dobânzi și penalități, dacă nu a plătit până acum poate beneficia de amnistie fiscală.

De precizat că în 2022 plafonul pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor era de 1 milion de euro. Acesta a fost micșorat ulterior la 500.000 euro. În ultimul an s-a discutat la Bruxelles pe tema micșorării acestui plafon, deși s-au luat alte măsuri pentru a scădea numărul acestora, obiectiv asumat în PNRR.

De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2024, o persoană poate să dețină părți sociale sau acțiuni în mod direct sau indirect la o singură microîntreprindere.

*În PNRR, România și-a asumat o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3.

Numărul de firme plătitoare de acest impozit era de 459.417 la finalul primului trimestru din 2024, cu 15% mai puține decât erau în decembrie 2023, conform datelor ANAF. Vorbim despre contribuabili activi. În 2022, numărul acestor companii era de 876.182.

INTERVIURILE HotNews.ro