Sari direct la conținut

„O firmă de tehnologie ne-a furat vocile. Apoi le-a clonat și le-a vândut”

HotNews.ro
Inteligența artificială (AI), Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia
Inteligența artificială (AI), Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

Ideea că inteligența artificială ar putea într-o zi să ne ocupe locurile de muncă am tot auzit-o în ultimii ani.

Dar, pentru Paul Skye Lehrman, acel avertisment a fost personal, înfricoșător și neașteptat: și-a auzit propria voce la radio.Fără ca el să fi vorbit acolo, scrie BBC.

În iunie 2023, Paul și partenerul său Linnea Sage conduceau aproape de casa lor din New York, ascultând un podcast despre grevele în desfășurare la Hollywood și despre modul în care inteligența artificială (AI) ar putea afecta industria.

Acest podcast special a avut un „cârlig” – în timpul emisiunii au intervievat un bot de chat alimentat de AI, echipat cu un software de transformare a textului în vorbire, pentru a întreba cum crede că utilizarea AI ar afecta locurile de muncă de la Hollywood.

Dar, când a vorbit, era vocea lui Lehrman.

„Am auzit în mod ironic cum eu însumi vorbeam despre distrugerea potențială a industriei. Și a fost într-adevăr destul de șocant”

În acea noapte, au petrecut ore întregi online, căutând indicii până când au dat peste site-ul platformei de conversie text în vorbire Lovo. Odată ajunsă acolo, Linnea Sage a spus că a găsit și o copie a vocii sale.

„Am fost uluită”, a spus ea. — Nu-mi venea să cred.

„O companie de tehnologie ne-a furat vocile, le-a făcut clone AI și le-a vândut posibil de sute de mii de ori”.

Acum au intentat un proces împotriva lui Lovo. Firma nu a răspuns încă la aceasta sau la solicitările BBC de a comenta.

Războaiele clonelor

Dar cum a putut Lovo să recreeze vocile?

Cofondatorul Lovo, Tom Lee, a spus anterior că software-ul său de clonare a vocii are nevoie doar de un utilizator să citească aproximativ 50 de propoziții pentru a crea o clonă fidelă.

„Putem surprinde tonul, caracterul, stilul, fonemele și chiar dacă aveți un accent, putem surprinde și asta”, a spus el pentru podcastul Future Visionaries în 2021.

În timpul procesului lor, cuplul a explicat cum a obținut Lovo o astfel de înregistrare de la ei.

Ei susțin că angajați anonimi ai Lovo i-au contactat pentru a înregistra materiale audio pe Fiverr, popularul site web de talente, unde își vindeau serviciile pentru a oferi probe audio pentru televiziune, radio, jocuri video și alte mijloace media.

În 2019, doamna Sage spune că un utilizator a contactat-o ​​cerându-i să înregistreze zeci de fraze pentru teste

Înregistrările de test sunt adesea folosite în film și televiziune pentru focus grupuri, întâlniri interne sau ca substituenți pentru lucrări în curs. Deoarece nu vor fi partajate, aceste înregistrări costă mult mai puțin decât o probă audio destinată difuzării.

Doamna Sage spune că a finalizat lucrarea, a livrat fișierele și a fost plătită cu 400 USD (303 GBP).

Aproximativ șase luni mai târziu, Paul Skye Lehrman spune că a primit o solicitare similară de a înregistra zeci de anunțuri radio cu sunet generic.

S-au schimbat mesaje, care afirmă „cercetăm sinteza vorbirii… vocea dvs. în off va fi folosită numai în scopuri de cercetare academică”

În mesajele pe care cuplul le-a transmis BBC, utilizatorul anonim Fiverr spune că sunetul va fi folosit pentru cercetări.

După ce i-a cerut utilizatorului să-i garanteze că probele audio nu vor fi utilizate în afara proiectului de cercetare specific, Paul Skye Lehrman a întrebat care este scopul proiectului.

„Ele nu vor fi folosite pentru nimic altceva”, spune utilizatorul, „dar nu vă pot spune scopul, deoarece este o lucrare confidențială în curs, îmi pare rău”.

Skye Lehrman spune că a livrat fisierele și a fost plătit cu 1200 de dolari.

Legătura dintre utilizatorul anonim și Lovo a venit, spun ei, chiar de la Lovo.

Ei au împărtășit dovezile că vocile lor au fost clonate cu Lovo – care a răspuns că nu a făcut nimic ilegal.

„În cariera noastră, am livrat peste 100.000 de active audio”, a spus Paul Skye Lehrman, despre munca lor pe Fiverr în ultimii 10 ani.

În ambele cazuri, atât Paul Skye Lehrman, cât și doamna Sage spun că nu au avut un contract scris, ci doar aceste conversații. BBC nu a putut verifica integral conversațiile lor. Cuplul spune că utilizatorul cu care au vorbit pare să fi șters unele mesaje.

BBC a contactat Lovo de mai multe ori pentru a solicita un interviu cu domnul Lee și pentru a căuta un răspuns la afirmațiile cuplului. Nu au răspuns la niciunul dintre mesajele noastre.

Ce spune legea?

În cadrul procesului pe care cuplul l-a intentat, Lovo a fost acuzat că folosit înregistrările vocilor lor pentru a crea copii ilegale ale vocilor lui Sage și Paul Skye Lehrman.

Cuplul spune că compania a făcut acest lucru fără permisiunea sau despăgubiri corespunzătoare.

Este un proces colectiv – ceea ce înseamnă că speră că alți reclamanți se vor alătura acestuia, deși niciunul nu a făcut-o până acum.

Profesorul Kristelia Garcia, expert în dreptul proprietății intelectuale la Universitatea Georgetown din Washington DC, spune că cazul se va concentra probabil pe un domeniu al dreptului american numit drepturi de publicitate.

Denumite uneori drepturi de personalitate, încălcările acestor legi provin adesea din utilizarea greșită sau denaturarea imaginii sau vocii cuiva.

Ea mai spune că ar putea exista probabil o încălcare a contractului cu privire la licențele pe care doamna Sage și domnul Lehrman le-au acordat utilizatorului care a comandat înregistrările.

„Licențele sunt permisiuni pentru o utilizare foarte specifică și restrânsă. S-ar putea să-ți dau o licență pentru a-mi folosi piscina într-o după-amiază, dar asta nu înseamnă că poți veni oricând vrei și să faci o petrecere în piscina mea”, a spus ea. BBC.

„Asta ar depăși termenii licenței”.

Oricare ar fi rezultatul cazului, acesta este un altul dintr-o lungă listă de procese aduse de artiști, autori, ilustratori și muzicieni care nu vor să-și piardă controlul asupra muncii și mijloacelor de existență.

Și probabil că vor fi doar vârful aisbergului.

Unii experți prevăd 40% din toate locurile de muncă vor fi afectate de AI. Pentru domnul Lehrman și doamna Sage, acest viitor îngrijorător se joacă acum.

„Toată această experiență e foarte suprarealistă”, a spus doamna Sage.

„Când ne-am gândit la inteligența artificială, ne-am gândit la AI care să ne împăture rufele și să ne pregătească cin”, spun cei doi

INTERVIURILE HotNews.ro