Sari direct la conținut

O fostă adeptă a sectei lui Charles Manson, condamnată pentru două crime, va fi eliberată din închisoare după mai bine de cinci decenii

HotNews.ro
Leslie Van Houten, Foto: Stan Lim / AP / Profimedia
Leslie Van Houten, Foto: Stan Lim / AP / Profimedia

Leslie Van Houten, condamnată pentru două crime în timp ce era membră a sectei lui Charles Manson în 1969, va fi eliberată în curând după mai bine de cinci decenii de închisoare, a declarat avocatul ei pentru AFP.

Condamnată inițial la moarte, Van Houten va fi eliberată condiționat după peste 50 de ani de închisoare

„Ea va fi eliberată condiţionat în următoarele săptămâni”, a declarat vineri Nancy Tetreault, scrie News.ro.

Guvernatorul Californiei a precizat că nu se va opune acestei eliberări.

În vara anului 1969, membrii cultului satanic al lui Charles Manson au făcut ravagii în California, comiţând cel puţin nouă crime brutale. Printre victimele lor s-a numărat actriţa şi modelul Sharon Tate, pe atunci căsătorită cu regizorul Roman Polanski.

Adeptă a „Familiei Manson”, Leslie Van Houten, acum de 73 de ani, a fost condamnată pentru participarea la uciderea unui cuplu, Leno şi Rosemary LaBianca, în locuinţa lor din Los Angeles, în august 1969. Ea a fost condamnată iniţial la moarte, sentinţă care a fost ulterior anulată, ceea ce a dus la alte două procese şi la o condamnare pe viaţă.

Avocatul ei a salutat viitoarea ei eliberare. „Ea este, desigur, încântată, dar mai mult decât atât, este fericită că munca ei asiduă pentru a se reintegra în societate a fost recunoscută de administraţia (penitenciarului) şi de instanţă, care au ajuns la concluzia că, în prezent, ea nu reprezintă un risc pentru siguranţa publică”, a explicat Tetreault.

Fosta adeptă a lui Charles Manson a obținut diplomă de master în închisoare

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom, care a obținut respingerea în instanță a celor trei cereri anterioare de eliberare, nu se va opune de această dată eliberării sale, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Guvernatorul este dezamăgit de decizia Curţii de Apel de a o elibera pe Van Houten, dar nu va întreprinde nicio altă acţiune, având în vedere şansele reduse de succes”, a declarat Erin Mellon.

Familiile victimelor încă „resimt impactul brutal” al crimelor familiei Manson, a adăugat ea.

O evaluare psihologică a lui Leslie Van Houten, efectuată în cadrul cererii de eliberare, a subliniat că comportamentul ei în închisoare a fost „practic ireproşabil”, dar că ar fi putut fi supusă anxietăţii în acel moment din cauza notorietăţii sale. Odată ieşită din închisoare, aceasta „intenţionează să îşi continue activitatea de educatoare, după ce a obţinut o licenţă şi un masterat în închisoare”, a declarat avocatul ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro