Sari direct la conținut

O naționalistă din Ucraina, împușcată pe stradă. Ea a murit la spital / Ce spunea fosta deputată că ar trebui făcut vorbitorilor de rusă

HotNews.ro
Irina Farion, nationalistă ucrainean și fostă membra a Parlamentului, a fost victima unei tentative de asasinat / FOTO: Raj Valley / Alamy / Alamy / Profimedia
Irina Farion, nationalistă ucrainean și fostă membra a Parlamentului, a fost victima unei tentative de asasinat / FOTO: Raj Valley / Alamy / Alamy / Profimedia

Un bărbat a împușcat și ucis, vineri, o fostă membră a parlamentului ucrainean, Irina Farion, cunoscută pentru derularea unor campanii vocale de apărare a limbii ucrainene, relatează Reuters.

Fostul deputată ucraineană Irina Farion a murit la Liov vineri, la câteva ore după ce a fost împușcată, a declarat guvernatorul regional Maksim Kozitskîi, relatează Kyiv Independent.

Informațiile despre moartea lui Farion au venit la scurt timp după ce a fost operată în spital.

––

Poliția a lansat o operațiune amplă de căutare a presupusului atacator, care a împușcat-o pe Irina Farion, în vârstă de 60 de ani, pe o stradă din orașul de vest Liov.

„Atacul asupra Irinei Farion a fost clasificat drept tentativă de omor”, a declarat ministrul de Interne Igor Klimenko pe Telegram. „Victima este în stare critică, iar medicii luptă pentru a-i salva viața”.

Irinei Farion  spunea în 2018 că toți vorbitorii de rusă ar trebui loviți în față

Președintele Volodimir Zelenski a spus că primește rapoarte regulate despre eforturile de a-l captura pe bărbatul înarmat. El a spus că orice act de violență trebuie condamnat.

Farion, lingvistă, a devenit membră a partidului naționalist Svoboda (Libertatea) în 2005 și a fost aleasă în parlament în 2012, dar a eșuat în încercările ulterioare de a mai obține un loc. Ea a lucrat și în consiliul regional din Liov.

Ea și-a câștigat notorietatea prin campaniile frecvente de promovare a limbii ucrainene și de discreditare a funcționarilor publici care vorbeau rusă.

În 2018, când Ucraina se lupta cu separatiștii pro-ruși care au ocupat teritoriile din est, ea a făcut un apel la a „lovi fiecare persoană vorbitoare de rusă în față”.

În primele luni ale invaziei rusești a Ucrainei din februarie 2022, Farion a denunțat luptătorii vorbitori de limbă rusă ai regimentului Azov care au apărat orașul-port Mariupol timp de trei luni.

Deși ucraineana este singura limbă de stat a Ucrainei, mulți locuitori vorbesc rusă ca primă limbă, o moștenire a stăpânirii sovietice, atunci când ucraineana era sub presiunea oficială.

Promovarea limbii a fost mult timp o problemă importantă, parlamentul adoptând o legislație pentru a consolida utilizarea acesteia în viața publică și în industria serviciilor.

INTERVIURILE HotNews.ro