Sari direct la conținut

O persoană a luat gripa aviară de la o vacă, în SUA

HotNews.ro
vaci, Foto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images
vaci, Foto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

O persoană din Statele Unite a fost testată pozitiv la gripă aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte, au anunţat luni autorităţile, relatează AFP, citat de News.ro.

Acesta este al doilea caz de persoană depistată pozitiv la gripa aviară în ţară, după ce virusul a îmbolnăvit cirezi din Texas, Kansas şi alte câteva state în ultima săptămână.

„Pacientul a raportat ca unic simptom ochii roşii (conjunctivită) şi se recuperează”, au anunţat luni autorităţile, adăugând că acesta a fost izolat şi tratat cu un medicament antiviral folosit pentru gripă.

Autorităţile au precizat că această infecţie nu a schimbat evaluarea lor privind riscul pentru populaţia americană, considerat „scăzut”. Cazurile la om de gripă aviară sunt foarte rare.

Un prim caz a fost descoperit în ţară în 2022, în Colorado, dar a fost vorba de o infecţie de la păsări de curte. Experţii sunt însă îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu gripa aviară înalt patogenă şi de potenţialul de răspândire a acesteia între mamifere, chiar dacă cazurile umane sunt foarte rare.

Autorităţile texane au adăugat că infectarea vitelor nu prezintă niciun pericol în ceea ce priveşte comercializarea laptelui, deoarece fabricile de lactate sunt obligate să distrugă laptele vacilor bolnave.

Pasteurizarea distruge, de asemenea, viruşii. De asemenea, autorităţile au spus că lucrează pentru a ajuta fabricile de lactate afectate să limiteze expunerea angajaţilor lor şi să monitorizeze şi să testeze persoanele care lucrează cu bovinele infectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro