Sari direct la conținut

O sursă din Serviciul de Securitate ucrainean a dezvăluit câte rafinării rusești au fost atacate de drone cu rază lungă de acțiune

HotNews.ro
Operator de drone ucrainean, Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Operator de drone ucrainean, Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dronele ucrainene de atac cu rază lungă de acțiune lansate de serviciul de securitate internă SBU au lovit 12 rafinării rusești de la începutul războiului, a declarat duminică o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru Reuters.

Oficiali din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, au declarat că dronele ucrainene au atacat în cursul nopții rafinăria Slavyansk, situată la 70 km nord de capitala regională.

Sursa ucraineană a declarat că rafinăria, care procesează aproximativ 4,5 milioane de tone de țiței pe an și produce combustibil în principal pentru exporturi, a fost atacată în cadrul unei operațiuni organizate de serviciul de securitate SBU și de alte forțe ucrainene.

„Agenția continuă să implementeze o strategie de subminare a potențialului economic al Rusiei și de reducere a fluxului de petrodolari pe care inamicul îl direcționează către război”, a declarat sursa.

„În total, dronele SBU au atacat recent cu succes 12 rafinării de petrol din Rusia.”

Cifra nu a include operațiunile desfășurate de agenția de informații militare GUR din Ucraina, care a atacat, de asemenea, rafinăriile cu drone, a declarat o a doua sursă de informații.

Rusia acuză Ucraina că folosește „activități teroriste” pentru a încerca să perturbe alegerile prezidențiale de trei zile.

Presa rusă de stat a relatat că dronele au atacat rafinării din mai multe regiuni în ultimele săptămâni, inclusiv rafinării deținute de Rosneft și Lukoil.

Petrolul și produsele petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri pentru Rusia, care le exportă în zeci de țări din întreaga lume.

Ucraina a dezvoltat și a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a încerca să riposteze la atacurile Rusiei, care a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și a efectuat lovituri aeriene cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune pe tot parcursul războiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro