Sari direct la conținut

„O zi mare pentru Nigeria": Mega-rafinăria celui mai bogat om din Africa a început producția

HotNews.ro
Rafinăria Dangote din Lagos, Nigeria, Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Profimedia
Rafinăria Dangote din Lagos, Nigeria, Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Profimedia

Mega-rafinăria de petrol construită în Nigeria de miliardarul nigerian Aliko Dangote a început să producă motorină și combustibil pentru aviație, a anunțat sâmbătă compania deținută de cel mai bogat om din Africa, potrivit AFP.

Combinatul „a început să producă motorină și combustibil pentru aviație”, a precizat grupul Dangote.

Este un „pas important” care a fost făcut și „o zi mare pentru Nigeria”, a adăugat acesta, sperând să poată livra primii litri de carburant în această lună.

Grupul, care își propune să folosească rafinăria pentru a satisface nevoile de combustibil ale țării, nu a precizat când va ajunge instalația la capacitatea maximă de producție sau când va începe producția de benzină.

Cu o capacitate maximă de 650.000 de barili pe zi, construită în zona liberă de lângă noul port de mare adâncime din Lekki, la est de Lagos, capitala economică a Nigeriei, rafinăria Dangote ar putea, odată ce va fi pe deplin operațională, să contribuie la eliminarea dependenței Nigeriei de importurile de combustibil.

Aceasta va produce motorină, combustibil pentru avioane și mașini, precum și gaz petrolier lichefiat.

Punerea în funcțiune a șantierului a fost amânată de mai multe ori începând cu 2021. Situată pe un teren de 2.635 de hectare, rafinăria a costat aproximativ 19 miliarde de dolari, potrivit presei locale.

La capacitate maximă, ea ar trebui să aibă cea mai mare capacitate de rafinare a țițeiului de pe continentul african. Proiectul a fost lansat în 2013.

Mega-rafinăria ar trebui să permită acestei țări cu 215 milioane de locuitori să pună capăt frecventelor deficite de carburanți care afectează viața de zi cu zi în cea mai populată țară africană, precum și să îmbunătățească calitatea carburanților aflați la vânzare.

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai mari producători de țiței din Africa, Nigeria a importat până acum aproape tot combustibilul din cauza defecțiunilor de la rafinăriile sale de stat.

De asemenea, nigerienii s-au confruntat cu o creștere bruscă a prețurilor la carburanți de când președintele Bola Ahmed Tinubu, aflat la putere din mai 2023, a pus capăt subvențiilor de lungă durată pentru carburanți și a permis variația liberă a naira, ceea ce a dus la o devalorizare puternică a monedei naționale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro