Sari direct la conținut

Oamenii de știință descoperă o nouă statuie moai din Insula Paștelui în albia unui lac uscat

HotNews.ro
Doua dintre statuile Moai afectate de incendiul de pe Insula Pastelui, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Doua dintre statuile Moai afectate de incendiul de pe Insula Pastelui, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Oamenii de știință au mai găsit un moai pe Insula Paștelui, descoperind statuia mare de piatră în albia unui lac uscat de pe această insulă mică și îndepărtată din mijlocul Pacificului, potrivit Reuters.

Geologii studiau situl după incendiile care au afectat zona anul trecut. Acest lucru ar putea însemna că mai multe statui și unelte folosite de poporul ancestral Rapa Nui sunt îngropate în apropiere, în situl odată subacvatic, au declarat oamenii de știință.

„Este pentru prima dată, din câte am înțeles, când se găsește ceva în bazin”, a declarat arheologul Jose Miguel Ramirez.

Aceasta înseamnă că lacul a secat probabil la un moment dat în trecut și poate că Rapa Nui au profitat de acest lucru pentru a muta statuia, a adăugat el.

„Cred că vor continua să apară mai multe (moai)”, a spus Ramirez.

Insula Paștelui, un teritoriu chilian aflat la aproximativ 3.540 km de continent, este un parc național protejat și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cercetătorii cred că primii locuitori ai insulei au sosit în urmă cu peste 1.000 de ani și că faimoasele sale figuri umane monolitice au fost ridicate în urmă cu aproximativ 400-700 de ani.

„Ceea ce am văzut astăzi este foarte important, pentru că face parte din istoria poporului Rapa Nui”, a declarat Salvador Atan Hito, un lider al comunității indigene Ma’u Henua care supraveghează situl.

Moaiul pe jumătate îngropat, de 1,5 metri, va fi supus acum unor teste pentru a determina în ce stare se află, au declarat cercetătorii.

În timp ce Insula Paștelui este plină de sute de capete înalte de piatră, acestea se confruntă cu amenințări din partea elementelor naturii, inclusiv cu incendiile care au dus la descoperirea acestei statui.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro