Sari direct la conținut

Observatii

Inventarul stricaciunilor politice

De fapt, o flotare logica. Raportul Comisiei Prezidentiale pentru reforma Constitutiei vorbeste despre redarea catre Parlament a atributiei de legiferare, intre altele prin limitarea intr-un fel sau in altul a Ordonantelor de Urgenta (acte emise de guvern, cu putere de lege, care intra imediat in vigoare). Sunt cat se poate de acord cu asta, e o tema despre care s-a (si am) discutat inca din 2002, la revizuirea anterioara. Inteleg ca si dl Basescu e de acord cu asta, si dl Boc, dl Geoana la fel ca liderii PNL. Pai bine, mai, dar cine adopta in exces aceste Ordonante? Bubulii? Primul act al acestui guvern a fost sa adopte o masura cu un impact serios, ma refer la cumularea salariului cu pensia, masura de altfel corecta in fond, tocmai printr-o mult hulita Ordonanta de Urgenta. Nu stiu inca ce va decide CCR, dar daca e sa ma uit in constitutie, asa cum e ea, nerevizuita, modul in care s-a adoptat aceasta masura este neconstitutional. Si atunci, inainte sa revizuim Constitutia ca sa punem bine-venite restrictii, nu ar putea acesti distinsi politicieni sa se abtina ei insisi sa le incalce?

De asemenea, citesc articolul lui Dan Selaru, si sunt de acord cu teza ca ideea “Basescu-dictator” e o aiureala – nota bene! considerand trecutul. Oricum ar fi antecedentele, acestea nu pot garanta viitorul. Iar sistemul politic democratic, cu mecanismele sale de echilibrare si control reciproc, are la baza ideea ca orice om poate la un moment dat, daca i se permite, sa abuzeze de putere. Apoi, pe acelasi post pe care e acum Basescu ar fi putut foarte bine sa fie Adrian Nastase. Cred ca ar trebui sa privim constructia constitutionala care ni se propune si cu ideea asta.

COMPLETARE: Decizia Curtii este sa declare OUG 230 neconstitutional, tocmai pe motivul ca in domeniul respectiv nu se puteau emite OUG-uri. As vrea sa adaug doua lucruri: am vazut ca presa a remarcat ca cinci din cei noua judecatori sunt in situatia de a cumula pensia cu salariu, uneori s-a spus chiar la modul explicit ca sunt in conflict de interese si ca ar trebui sa se abtina. Ar trebui spuse doua lucruri: prevederile legale respective nu ii afectau si pe ei, intrucat mandatul lor e protejat de Constitutie; iar abtinerea lor de la pronuntare contravine legii.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro