Sari direct la conținut

Occidentul se teme de escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu. Tot mai multe state cer cetățenilor să plece din Liban, în timp ce unele iau măsuri de evacuare

HotNews.ro
Occidentul se teme de escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu. Tot mai multe state cer cetățenilor să plece din Liban, în timp ce unele iau măsuri de evacuare
Bombardamente israeliene asupra Libanului Foto: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

Regatul Unit a intensificat pregătirile pentru o posibilă evacuare a cetățenilor britanici din Liban în urma asasinatelor de săptămâna trecută din Beirut și Teheran – asasinate atribuite Israelului, care amenință să transforme războiul din Gaza într-un conflict la nivel regional, relatează The Guardian. Mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul, pe măsură ce cresc temerile privind un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu. SUA a declarat că aceștia ar trebui să facă acest lucru cu „orice bilet disponibil”, potrivit BBC.

Iranul a promis represalii „severe” împotriva Israelului, pe care îl acuză de moartea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran. Israelul nu a comentat public despre asasinarea liderului Hamas. Asasinarea sa a avut loc la câteva ore după ce Israelul l-a ucis pe un important comandantul al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut.

Oficialii occidentali se tem că Hezbollah, o miliție și o mișcare politică susținută de Iran cu sediul în Liban, ar putea juca un rol-cheie în orice astfel de represalii, care, la rândul lor, ar putea declanșa un răspuns israelian amplu.

„Îi încurajăm pe cei care doresc să părăsească Libanul să rezerve orice bilet disponibil, chiar dacă acel zbor nu pleacă imediat sau nu urmează ruta lor preferată. Cetățenii americani care nu dispun de fonduri pentru a se întoarce în Statele Unite pot contacta ambasada pentru asistență financiară prin intermediul împrumuturilor de repatriere. Recomandăm cetățenilor americani care aleg să nu plece din Liban să pregătească planuri de urgență pentru situații de urgență și să fie pregătiți să se adăpostească la fața locului pentru o perioadă prelungită de timp”, a transmis Ambasada SUA la Beirut.

Eforturile diplomatice ale SUA și ale altor țări occidentale pentru dezescaladarea tensiunile din întreaga regiune continuă, dar, în același timp, SUA, Regatul Unit, Suedia, Franța, Canada și Iordania și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil, în timp ce un număr tot mai mare de zboruri sunt anulate sau suspendate pe singurul aeroport comercial al țării, Beirut.

Temerile cu privire la o escaladare a ostilităților care ar putea cuprinde Libanul sunt la cel mai înalt nivel de când Hezbollah și-a început atacurile asupra Israelului, la o zi după atacurile mortale ale Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în sprijinul palestinienilor din Gaza.

Majoritatea violențelor au fost limitate la zonele de frontieră, ambele părți indicând că nu sunt interesate de un conflict mai amplu.

Cu toate acestea, Hezbollah a promis să răspundă asasinării lui Shukr, care a avut loc în Dahiyeh, bastionul grupului din suburbiile sudice ale Beirutului.

Duminică, Hezbollah a lansat zeci de rachete asupra orașului Beit Hillel din nordul Israelului în jurul orei locale 00:25.
Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat cum sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome a interceptat rachetele. Nu au fost raportate victime. Forțele aeriene ale Israelului au răspuns prin lovirea unor ținte din sudul Libanului.

INTERVIURILE HotNews.ro