Sari direct la conținut

Oficiali ruși, implicați în campania de destabilizare 'Maidan-3': „Înlăturarea președintelui pe orice cale”

HotNews.ro
Kiev, Foto: Ivan Tykhyi / Panthermedia / Profimedia
Kiev, Foto: Ivan Tykhyi / Panthermedia / Profimedia

Un oficial al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, și fostul consilier al lui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, se află pe lista celor implicați în campania destabilizatoare „Maidan-3” îndreptată împotriva Ucrainei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrii Iusov, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Președintele Volodimir Zelenski a menționat public campania „Maidan-3” în noiembrie anul trecut, pentru prima dată. Zelenski a citat informații de la serviciile secrete ucrainene (GUR) și din țările occidentale.

Maidan se referă la revoluția EuroMaidan din 2014, care a dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Scopul principal al planului „Maidan-3” este de a diviza societatea ucraineană prin dezinformare, creând haos în stat pentru a-l înlătura pe președinte prin „orice măsuri existente”, a declarat Iusov.

Iusov nu a anunțat lista completă a celor care au participat la campania „Maidan-3”, dar a spus că pe ea se află „trădătorii politici ai Ucrainei”, alături de Surkov și Kirienko.

Suspecții cu sediul în Ucraina ar putea fi, de asemenea, implicați, potrivit lui Iusov.

„Nu înseamnă că au fost de acord (să ia parte la campania ”Maidan-3”). Informațiile sunt în curs de verificare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare.

Iusov a mai declarat pentru Radio Europa Liberă că 1,5 miliarde de dolari au fost dirijați pentru campania sa de dezinformare, inclusiv 250 de milioane de dolari pentru răspândirea narațiunilor pro-ruse doar pe canalele Telegram.

„Maidan-3” ar putea ajunge la cea mai activă etapă în perioada martie-mai 2024, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

„În următoarele câteva săptămâni, un inamic își va depune toate eforturile pentru a răspândi narațiuni, care sunt distructive pentru securitatea internațională și pentru a alimenta conflictele din Ucraina și din alte părți ale lumii, unde există un sprijin efectiv al Ucrainei”, a declarat SBU la 27 februarie.

Atenția acordată campaniei destabilizatoare „Maidan-3” a fost revitalizată pe fondul apropiatei încheieri oficiale a mandatului prezidențial al lui Zelenski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro