Sari direct la conținut

Olaf Scholz deschide ușa prelungirii duratei de funcționare a centralelor nucleare germane

HotNews.ro
Cancelarul german Olaf Scholz, Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia
Cancelarul german Olaf Scholz, Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Cancelarul Olaf Scholz a declarat miercuri că „ar putea avea sens” prelungirea duratei de funcționare a ultimelor trei centrale nucleare aflate în funcțiune în Germania în contextul îngrijorărilor privind o sistare completă a livrărilor de gaz rusesc, relatează AFP.

Aceste centrale „sunt relevante doar pentru producerea de energie electrică și doar pentru o mică parte din aceasta”, a afirmat Scholz, precizând totuși că prelungirea duratei lor de funcționare ar putea fi o măsură de analizat.

Fostul guvern condus de Angela Merkel a decis ca Germania să renunțe la energia nucleară în urma dezastrului ce a avut loc la centrala de Fukushima în martie 2011, fiind planificat ca ultimele 3 centrale atomice germane să fie scoase din uz până la sfârșitul lui 2022.

Însă reducerea livrărilor de gaze naturale rusești a readus în prim plan problema menținerii acestor centrale în funcțiune mai mult decât era planificat, în fața crizei energetice care planează asupra Germaniei, una dintre cele mai dependente țări europene de importurile energetice din Rusia.

Germania va trebui să decidă în curând în privința centralelor sale nucleare

Guvernul lui Scholz va trebui să ia o decizie în următoarele săptămâni în legătură cu o posibilă extindere a funcționării acestor centrale în baza unei noi expertize aflate în derulare.

Cancelarul german a spus că, odată ce rezultatele acestui „test de stres” vor fi cunoscute, „vom trage apoi concluziile”.

El a făcut declarațiile în timpul unei vizite la uzina Siemens Energy din Mülheim an der Ruhr unde a fost reparată o turbină a Gapzrom destinată gazoductului Nord Stream 1 ce livrează gaze naturale către Germania.

Cele trei centrale nucleare germane aflate încă în funcțiune – în Bavaria, Saxonia Inferioară și Baden-Württemberg – concurează în prezent pentru 6% din producția netă de energie electrică din Germania.

Guvernul german, indecis în privința soluțiilor la criza energetică

Problema extinderii duratei de funcționare a centralelor dezbină coaliția guvernamentală, Verzii fiind sceptici, Partidul Social Democrat al lui Olaf Scholz pronunțându-se până acum rezervat, iar liberalii din FDP pentru măsură.

Scholz a justificat analizele actuale asupra extinderii duratei de funcționare a centralelor nucleare și prin faptul că dezvoltarea energiilor regenerabile, care ar trebui să înlocuiască energia nucleară și cărbunele, este mai lentă decât se aștepta.

Situația este „foarte diferită de la o regiune la alta din Germania”, a spus el.

„Acest lucru este valabil mai ales în Bavaria, care a înregistrat progrese lente cu extinderea energiei eoliene”, a adăugat el cu referire la regiunea istoric conservatoare și consumatoare de energie.

Autorităţile din Bavaria, cel mai mare land al Germaniei, au anunțat marți o serie de măsuri pentru a reduce consumul de energie cu 15% în perioada august – martie, inclusiv prin coborârea termostatului în clădirile publice din cauza îngrijorărilor privind sistarea furnizării de gaze rusești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro