Olaf Scholz îl acuză pe Friedrich Merz, primul în sondaje, că va „duce Europa în mormânt” dacă devine cancelar al Germaniei. Dezbatere aprinsă în Bundestag

Germania va avea alegeri generale anticipate pe 23 februarie și, chiar dacă părea puțin probabil, rolul țării în UE a devenit un punct central în bătălia dintre candidați în campania electorală, potrivit Politico.
„Friedrich Merz candidează pentru a duce Europa în mormânt”, a declarat cancelarul Olaf Scholz marți într-o dezbatere în Bundestag, referindu-se la rivalul conservator care se află pe prima poziție în sondaje.
Mertz i-a dat o replică în aceeași dezbatere.
„Acest guvern federal a fost mai neglijent în afacerile sale cu Europa decât oricare altul de dinainte”, a spus Friedrich Merz, liderul creștin-democraților (CDU). „Niciodată până acum un guvern german nu a fost întâmpinat cu atât de multe critici și atât de mult dispreț la Bruxelles”, a mai susținut politicianul conservator.
În general, alegerile din Germania nu sunt câștigate sau pierdute pe teme ce țin de relația cu UE. Chiar și așa, rolul țării în cadrul blocului comunitar a devenit un subiect-cheie în lupta electorală dintre Scholz și Merz după dezbaterea de duminică seară, când cancelarul social-democrat l-a criticat pe liderul CDU pentru planul de a-i respinge în masă pe solicitanții de azil de la frontieră – un plan care, susține Scholz, liderul SPD, ar fi în contradicție cu legislația UE și ar submina solidaritatea europeană într-un moment în care Germania are cea mai mare nevoie de UE pentru a-i confrunta pe președintele american Donald Trump și amenințările sale cu taxe vamale.
În parlament, Scholz a continuat atacurile pe același subiect.
„Dacă există o țară care beneficiază dintr-o Europă unită ca nimeni alta, aia este Germania”, a subliniat cancelarul în exercițiu. „Dacă Uniunea Europeană este vizată de taxele vamale americane, așa cum se întâmplă deja cu oțelul și aluminiul, atunci suntem mai dependenți de solidaritatea europeană decât orice altă țară. Credeți că această solidaritate se va ivi dacă Germania încalcă intenționat dreptul european, dacă Germania își închide frontierele? Credeți că vecinii noștri vor fi de acord pur și simplu? Acest lucru e naiv. Dăunează intereselor germane”, a continuat Olaf Scholz.
Liderul CDU îl acuză pe cancelarul SPD că și-a pierdut credibilitatea în UE
Friedrich Merz a recurs la critici pe care le-a mai folosit și altădată, argumentând că Olaf Scholz și „coaliția-semafor”, care s-a prăbușit la finele anului trecut după o serie de lupte interne în privința cheltuielilor, și-au pierdut credibilitatea la Bruxelles din cauza indeciziei.
Merz a promis în repetate rânduri că va oferi un leadership mai robust pe scena europeană dacă va deveni cancelar al Germaniei. În prezent, alianța sa conservatoare conduce detașat în sondaje, cu un scor de 30%, în timp ce SPD-ul lui Olaf Scholz este abia pe 3, cu 17%.
„Ambiguitatea din pozițiile noastre nu se va repeta sub conducerea mea”, declara liderul CDU într-un discurs amplu de politică externă pe care l-a susținut în finalul lunii ianuarie, când menționa că acest aspect face parte din „responsabilitatea” Germaniei ca principală economie a Europei.
Friedrich Merz a spus că vrea să introducă un consiliu național de securitate la nivelul cancelariei, cu scopul de a eficientiza și de a implementa mai bine obiectivele de politică externă ale Germaniei, precum și de a stabili priorități clare.
Merz a fost criticat și de către candidatul Verzilor
În timpul dezbaterii de marți, Robert Habeck, ministrul în exercițiu al economiei și totodată candidatul Verzilor la funcția de cancelar, l-a atacat și el pe Merz pentru efectele pe care le-ar avea politicile sale asupra UE, susținând că planurile economice ale conservatorului ar distruge credibilitatea blocului în materie de climă. Recent, liderul CDU a promis că va restabili competitivitatea industrială a Germaniei și că va trece politicile climatice în plan secund.
„Dacă Germania votează împotriva protecției climei pe 23 (februarie, n.r.)”, a spus Robert Habeck, „atunci Europa nu va dori să își atingă obiectivele de protecție a climei. Și dacă Europa se va prăbuși, atunci protecția globală a climei se va sfârși”.