Sari direct la conținut

Olanda: O expoziție spune povestea operelor de artă furate

HotNews.ro
Muzeul Mauritshuis, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia
Muzeul Mauritshuis, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Un autoportret al lui Rembrandt și monede de argint furate de la evrei de către naziști, precum și un pumnal indonezian luat de soldații olandezi se numără printre obiectele prezentate într-o nouă expoziție care se deschide joi la Haga, potrivit AFP.

Organizată la inițiativa muzeului Mauritshuis, în colaborare cu instituții germane, expoziția „Loot – 10 Stories” prezintă poveștile operelor ai căror proprietari au fost jefuiți, folosind scurte videoclipuri și experiențe de realitate virtuală.

Potrivit muzeului de la Haga, această abordare corespunde unei „tranziții” în Olanda, care în ultimii ani a început să facă față moștenirii lăsate de istoria sa colonială și a luat măsuri pentru a depista originea operelor jefuite de naziști.

De asemenea, luna trecută, olandezii au predat către Sri Lanka titlurile de proprietate pentru șase comori din epoca colonială, în urma recomandărilor unei comisii înființate de guvern pentru a investiga achizițiile olandeze ilegale din timpul colonizării.

„Ne aflăm într-o perioadă de tranziție pentru că ne dăm seama, de exemplu, că în ceea ce privește arta furată de naziști, am ajuns mult prea târziu”, explică directorul Mauritshuis, Martine Gosselink.

„Și astfel învățăm din trecut, învățăm din greșelile noastre anterioare, așa că da, vrem să reparăm nedreptatea”, a adăugat ea pentru AFP.

Printre operele expuse se numără un autoportret al lui Rembrandt și monede de argint furate de la evrei.

De asemenea, sunt expuse tablouri furate din Țările de Jos de către trupele franceze în secolul al XVIII-lea, obiecte din bronz din Benin și un pumnal indonezian din timpul campaniilor militare olandeze din Bali la mijlocul secolului al XIX-lea.

Muzeele partenere „ne-au pus la dispoziție unele dintre poveștile lor jenante”, a salutat Eline Jongsma, curatorul expoziției.

„Cred că un mesaj în contextul acestei expoziții este că vizibilitatea obiectelor din depozite este foarte importantă în dezbaterea privind restituirea”, a continuat ea.

„Așa cum stau lucrurile, există colecții enorme în aceste depozite uriașe din Europa și Statele Unite care nu sunt accesibile”, a adăugat ea.

Expoziția de la Mauritshuis va fi deschisă până la 7 ianuarie 2024 și va fi deschisă la Humboldt Forum din Berlin în primăvara anului 2024.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro