Sari direct la conținut

Olanda va livra 18 avioane F-16 Ucrainei

HotNews.ro
Avion F-16 la Fetești, Foto: Inquam Photos / George Calin
Avion F-16 la Fetești, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Țările de Jos vor livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a ajuta țara în lupta împotriva forțelor Rusiei, a anunțat vineri guvernul olandez, relatează Reuters.

„Astăzi l-am informat pe președintele Zelenski despre decizia guvernului nostru de a pregăti o livrare inițială de 18 avioane de luptă F-16 în Ucraina”, a declarat premierul interimar Mark Rutte într-o postare pe platforma de socializare X.

„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate privind sprijinul militar pentru Ucraina”.

Livrarea avioanelor de luptă așteaptă încă un permis de export din partea ministerului olandez al Afacerilor Externe și a îndeplinirii criteriilor de personal și infrastructură din Ucraina, a adăugat Rutte fără a oferi un calendar pentru aceste decizii.

Dar anunțul a făcut posibilă rezervarea de fonduri și oameni pentru a pregăti avioanele pentru livrare, a spus guvernul.

„Am vorbit cu Mark Rutte pentru a mulțumi guvernului olandez pentru decizia de a începe pregătirea celor 18 avioane F-16 inițiale pentru livrarea lor în Ucraina”, a declarat președintele ucrainean Volodomir Zelenski pe X.

Luna trecută, Olanda a trimis primele sale F-16 fabricate în SUA la noul centru european de instruire din România.

Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor da Ucrainei avioane F-16, după ce guvernul american a aprobat trimiterea acestora, de îndată ce pregătirea piloților va fi finalizată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro