Sari direct la conținut

ONU: Extinderea record a coloniilor israeliene reprezintă o „crimă de război” / „Riscă să elimine orice posibilitate practică de a crea un stat palestinian"

HotNews.ro
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images

Înființarea și extinderea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate reprezintă „o crimă de război” și „riscă să elimine orice posibilitate practică de a crea un stat palestinian viabil”, a avertizat vineri Organizația Națiunilor Unite, citată de France Presse.

Înființarea și extinderea continuă a coloniilor „echivalează cu transferul de către Israel a propriei populații civile în teritoriile pe care le ocupă” și „astfel de transferuri constituie o crimă de război”, acuză un raport al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Raportul, care se referă la perioada noiembrie 2022 până la sfârșitul lunii octombrie 2023, afirmă că „astfel de transferuri constituie o crimă de război pentru care cei implicați pot atrage răspunderea penală individuală”.

„Riscă să elimine orice posibilitate practică de a crea un stat palestinian”

„Violențele coloniștilor și neregulile legate de colonizare au atins noi niveluri șocante și riscă să elimine orice posibilitate practică de a stabili un stat palestinian viabil”, se arată în raport.

„Informațiile publicate în această săptămână, potrivit cărora Israelul intenționează să construiască încă 3.476 de locuințe pentru coloniști în Maale Adumim, Efrat și Kedar, sunt contrare dreptului internațional”, a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, într-un comunicat de presă emis cu ocazia publicării raportului.

„Dimensiunea așezărilor israeliene existente s-a extins considerabil” în perioada analizată.

Extindere record a coloniilor israeliene

Aproximativ 24.300 de locuințe în cadrul așezărilor israeliene existente în Cisiordania au fost adăugate în această perioadă, „cel mai mare număr înregistrat de la începutul recensământului, în 2017″. Aceasta a inclus aproximativ 9.670 de unități de locuințe în Ierusalimul de Est, se arată în document.

„Înființarea și extinderea continuă a așezărilor israeliene ilegale are loc în paralel cu strămutarea palestinienilor ca urmare a violențelor exercitate de coloniștii israelieni și de stat”, se mai arată în raport.

La acestea se adaugă „evacuările forțate, neemiterea de autorizații de construcție, demolări de case și restricții de circulație pentru palestinieni”.

De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, în urma unor atacuri fără precedent ale mișcării islamiste pe teritoriul israelian, incidente violente au izbucnit și în Cisiordania ocupată.

Încă de la sfârșitul lunii decembrie, Volker Türk spunea că „intensitatea violenței și a represiunii nu a mai fost văzută de ani de zile” în Cisiordania.

Peste 490.000 de persoane trăiesc în prezent în coloniile din Cisiordania, considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat la sfârșitul lunii februarie că „noile colonii sunt contraproductive pentru obținerea unei păci durabile”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro