Sari direct la conținut

ONU salută performanța anti-retroviralului injectabil pentru femei

HotNews.ro
PReP, medicament împotriva HIV, Foto: Flickr
PReP, medicament împotriva HIV, Foto: Flickr

Agenția ONU pentru lupta împotriva SIDA a salutat rezultatele unui medicament antiretroviral, cabotegravir, care este injectat la fiecare două luni pentru a proteja femeile împotriva virusului SIDA, potrivit AFP.

„Un studiu arată că injecțiile sunt cu 89% mai eficiente în prevenirea HIV în comparație cu pastilele de profilaxie pre-expunere (PrEP) administrate zilnic”, a declarat agenția într-un comunicat.

„Aceste rezultate sunt extrem de importante. UNAIDS a solicitat de multă vreme măsuri suplimentare de prevenire a HIV, acceptabile și eficiente pentru femei și acest lucru ar putea schimba jocul”, a declarat Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAIDS.

„Dacă donatorii și țările investesc pentru a distribui PrEP injectabil femeilor care prezintă un risc mai mare de infectare cu HIV, noile infecții ar putea fi reduse drastic”, a spus ea.

Potrivit UNAIDS, studiul clinic a implicat 3.200 de femei cu risc crescut de infecție cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani în Botswana, Kenya, Malawi, Africa de Sud, Eswatin, Uganda și Zimbabwe.

Procesul a fost oprit devreme, deoarece datele arătau în mod clar superioritatea injecțiilor față de ingestia zilnică a unei pastile.

Patru infecții cu HIV au apărut în rândul femeilor care au primit injecțiile, comparativ cu 34 dintre cele care au luat pilula.

„Riscul de infecție cu HIV a fost de nouă ori mai mic în cazul cabotegravirului decât în ​​cazul pilulei zilnice”, se menționează în comunicat.

UNAIDS vede aceste injecții ca o alternativă la administrarea unei pastile zilnice, purtarea prezervativului sau abținerea.

„Dezvoltarea unor metode alternative de prevenire a infecției cu HIV și a unor metode mai puțin restrictive decât ceea ce este disponibil în prezent, va spori alegerea în prevenirea SIDA și va fi adoptată de către femei și va reduce numărul infecții ”, insistă comunicatul de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro