Sari direct la conținut

Orașul chinezesc Wuhan a lansat un apel extrem de rar după ce a rămas fără bani

HotNews.ro
Wuhan, Foto: Noel Celis / AFP / Profimedia
Wuhan, Foto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Autoritățile fiscale din orașul chinezesc Wuhan au somat public sute de companii să își plătească datoriile către bugetul local într-o mutare rară care arată condițiile financiare precare în care au ajuns numeroase localități din China, relatează Reuters și CNN.

Fiscul a publicat o listă cu 259 de firme pe care le acuză că datorează bani autorităților, sumele reclamate variind de la 10.000 de yuani la 10 milioane de yuani (1,45 milioane de dolari). Suma totală pe care autoritățile o așteaptă de la datornici se ridică la peste 100 de milioane de yuani (14,47 milioane de dolari).

Printre datornici se numără și companii de stat, laboratoare de cercetare și companii financiare. Aceștia au fost somați vineri să își plătească imediat datoriile.

Orașul în care a apărut pentru prima oară coronavirusul SARS-CoV-2 a fost afectat, la fel ca majoritatea localităților din China, de o scădere a veniturilor la bugetul local în condițiile în care pandemia de COVID-19 a lovit economia țării și a dus la un declin prelungit al prețurilor de pe piața imobiliară.

Măsurile anti-Covid au sărăcit regiunile Chinei

Potrivit datelor publicate de autoritățile din Wuhan, veniturile la bugetul local au continuat să scadă și în primul trimestru al acestui an, diminuându-se cu 8,5%.

Acest apel public lansat de conducerea Wuhanului este extrem de neobișnuit și subliniază problemele fiscale cu care se confruntă administrațiile locale chineze.

Numeroase localități și provincii din China și-au văzut visteriile golite din cauza politicii „Zero Covid” la care guvernul comunist a renunțat abia începând cu luna decembrie a anului trecut, după proteste masive în marile orașe împotriva măsurilor draconice de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Impunerea frecventă a carantinei, de multe ori doar după descoperirea câtorva cazuri de COVID-19, testarea în masă și costurile cu centrele de izolare și carantină au pus toate presiuni masive pe bugetele locale.

Datoria uriașă a administrațiilor regionale chineze

Analiștii estimează că datoria guvernamentală a Chinei a depășit anul acesta 123 de trilioane de yuani (18 trilioane de dolari) și că aproape jumătate din aceasta aparține guvernelor locale.

Unele orașe au început deja să implementeze măsuri de austeritate, printre care tăierea fondurilor pentru asistența medicală acordată vârstnicilor.

Apelul public lansat de autoritățile din Wuhan a venit la doar câteva zile după ce cele din Kumming, capitala regiunii Yunnan, au fost aproape să rateze o tranșă de plăți datorate pentru obligațiunile emise după ce au avut dificultăți în a strânge fondurile necesare.

Yunnan este una dintre cele mai îndatorate provincii din China, rata dintre datoriile sale și veniturile fiscale depășind 1.000% anul trecut.

Luna trecută, autoritățile din Guizhou, una dintre cele mai sărace regiuni chineze, au cerut guvernului de la Beijing să o ajute să evite intrarea în incapacitate de plată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro