Sari direct la conținut

Orban spune că a acceptat o invitație de a se întâlni cu Zelenski

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Viktor Orban, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Volodimir Zelenski și Viktor Orban, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat joi, în cadrul conferinţei sale de presă anuale, că a acceptat o invitație din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire bilaterală la un moment dat în viitor.

Dacă aceasta va avea loc, ar marca prima întâlnire bilaterală oficială între cei doi lideri de la începutul războiului din Ucraina, notează Sky News.

Potrivit lui Orban, Zelenski a propus întâlnirea la începutul acestei luni și a sugerat că cei doi ar trebui să „negocieze”.

„I-am spus că voi fi la dispoziția lui. Trebuie doar să clarificăm o întrebare: despre ce?”, a afirmat liderul ungar.

Viktor Orban a susținut că președintele ucrainean a vrut să discute despre aderarea țării sale UE – căreia Ungaria i se opune cu tărie.

Liderul naţionalist maghiar s-a abţinut de la vot, la summitul Consiliului European de săptămâna trecută, în legătură cu decizia privind deschiderea negocierilor de a derare la UE a Ucrainei, spunând că se opune acesteia, dar că alţi lideri europeni l-au convins să nu o blocheze.

În schimb, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro destinat Kievului.

Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Orban şi Putin s-au întâlnit ultima dată la Beijing, în octombrie, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

Citește și:

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro