Otrava cu care ne hrănim zilnic: cum au ajuns alimentele ultraprocesate să ne domine viața și cum scăpăm de ele
La o privire rapidă pe lista de ingrediente a unei pizza de la unul dintre cele mai populare lanțuri de restaurante din România, descoperim: emulsifianți (E481, E472e, E471), amilază, xilanază, oxidază, protează, acidifiant, arome naturale, propulsor blutan, zaharoză, dextroză… și lista poate continua.
Aceste substanțe indică faptul că avem de-a face cu un aliment ultraprocesat. Deși ingredientele sunt folosite în limitele impuse de lege pentru siguranța oamenilor, efectele lor pe termen lung asupra sănătății sunt nocive. O confirmă știința și medicii.
Poate să pară ciudat că o banală pizza are nevoie de atât de multe ingrediente de care majoritatea oamenilor nu au auzit, habar nu au ce înseamnă și cu siguranță nu le au în bucătărie. Însă nu e un caz izolat și nici nu se aplică doar la restaurante. Ingredientele se regăsesc și în cea mai mare parte a alimentelor din magazine. A ajuns aproape imposibil să le evităm cu totul. Însă ar fi bine pentru sănătatea noastră să facem tot posibilul să încercăm.