Sari direct la conținut

Oxfam-Emercency: variantele ar putea face vaccinurile ineficiente în mai puțin de un an

HotNews.ro
Vaccinuri anti-covid in Uniunea Europeana, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Vaccinuri anti-covid in Uniunea Europeana, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Fără o campanie de vaccinare în masă la nivel global, în scurt timp, variantele Covid19 sunt destinate să prevaleze, prelungind timpul necesar pentru a învinge pandemia și crescând dramatic numărul infecțiilor și cel al victimelor. Acest lucru este dezvăluit de un nou sondaj – realizat de People’s Vaccine Alliance (PVA) din care fac parte Oxfam și Emergency – conform căruia două treimi din cei 77 de epidemiologi intervievați din 28 de țări diferite avertizează că avem la dispoziţie maximum un an pentru a evita anularea eficacității vaccinurilor din prima generație dezvoltate până în prezent și a limita mutațiile virusului; o treime consideră că timpul este mai mic de 9 luni; şi doar mai puțin de 1 din 8 estimează că vaccinurile disponibile vor funcționa indiferent de mutație. Majoritatea covârșitoare a epidemiologilor, 88%, consideră că dacă nu va creşte rata de acoperire a vaccinului, în multe ţări ar putea apărea variante ale virusului rezistente la vaccin, potrivit Rai News, citat de Rador.

Suspendarea brevetelor pentru creșterea producției

„Conform calculelor PVA, în anul următor va fi vaccinată doar 10% din populația majorităţii țărilor în curs de dezvoltare. Aproape trei sferturi din experții implicați consideră că partajarea tehnologiei și suspendarea proprietății intelectuale sunt instrumentele necesare pentru creșterea producției mondiale de doze.

„Atâta timp cât doar o parte din populația lumii are acces la vaccinuri, virusul va avea posibilitatea să circule, să se replice rapid și, prin urmare, să prezinte mutaţii. Datele de care dispunem astăzi sugerează că nu avem prea mult timp, probabil între 9 luni și un an, înainte ca mutațiile virusului care reduc eficacitatea vaccinurilor disponibile în prezent să se dezvolte și să se răspândească. Acesta este un război pe care țările bogate nu îl pot câștiga singure „, explică Antonino Di Caro, virolog la Institutul Național de Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma.

Asigurarea vaccinurilor pentru țările mai sărace

Sondajul arată cât de crucial este să garantăm cât mai curând posibil accesul la vaccinurile Covid chiar și în cele mai sărace țări, având în vedere că actuala inegalitate de acces oferă variantelor de virus timpul necesar pentru a se înmulți.

„Deși acum este clar că doar schimbul de tehnologie și suspendarea proprietății intelectuale pot garanta o creștere a dozelor disponibile – au declarat Sara Albiani, manager global de sănătate al Oxfam Italia, și Rossella Miccio, președinte – asistăm încă la apărarea monopolurilor Big Pharma de către țările bogate, rezultatul fiind o mână de giganți farmaceutici care decid cine ar trebui să trăiască, sau să moară. La începutul lunii martie am văzut blocarea propunerii înaintate de India și Africa de Sud de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală. În acest moment, milioane de oameni care au fost deja vaccinați în SUA, Marea Britanie sau în țările europene se simt mai în siguranță, însă, aşa cum arată rezultatele sondajului prezentat astăzi, există un risc foarte mare ca în cazul în care nu va exista o schimbare radicală a politicilor de acces la vaccinuri, toate eforturile depuse până acum să fie zadarnice. A face în aşa fel încât vaccinurile să fie accesibile chiar și în țările sărace înseamnă astăzi, mai mult ca niciodată, protejarea noastră, a tuturor ”.

„Salutăm intenția organizării unei campanii de vaccinare în masă în Italia într-un timp scurt, anunțată ieri de comisarul de urgență Francesco Figliuolo, urmând exemplul eforturilor depuse în regiunea Liguria. Însă dacă Italia, împreună cu UE, nu se angajează pe deplin să schimbe abordarea cauzelor care determină lipsa dozelor, este posibil ca toate eforturile care vor fi făcute în următoarele luni să fie în zadar ”, adaugă Albiani și Miccio. „Acesta este motivul pentru care trebuie să punem presiune pe giganții farmaceutici, pentru a/i convinge să renunțe la drepturile lor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor. Dacă am fi în război cu o țară numită Covid, guvernele ar lăsa în mâinile companiilor de arme deciziile vitale cu privire la producție, aprovizionare și preț? Întrucât vaccinurile sunt cea mai bună armă pe care o avem împotriva pandemiei, cât timp mai pot aștepta liderii mondiali să ia decizii politice care să inverseze tendința și să permită tuturor companiilor capabile să producă vaccinuri să participe la efortul de a câștiga această bătălie? „.

Vaccinurile actuale par a fi cel puțin parțial eficiente împotriva principalelor variante, dar dacă este necesară o a doua generație, va fi nevoie de mai multe luni înainte de aprobare și până la utilizarea efectivă. Între timp, lockdown-urile și interdicțiile de călătorie vor fi singura formă de prevenire pentru a evita noi infecții și decese. Dar paradoxul – avertizează Oxfam și Emergency – este că, în acest ritm, chiar și vaccinurile de a doua generație care sunt studiate pentru a combate variantele virusului, ar putea fi supuse regimului de monopol al industriei farmaceutice, așa că ne-am putea confrunta din nou cu lipsuri.

Un cerc vicios, care se va încheia doar făcând din vaccinuri un bun public global. De- aici, apelul urgent adresat guvernelor țărilor bogate pentru o schimbare reală de curs, începând cu discuțiile care vor avea loc la următoarea reuniune a Organizației Mondiale a Comerțului, programată pentru luna aprilie. PVA reiterează, de asemenea, cererea adresată guvernelor și companiilor farmaceutice de a împărtăși tehnologia și planurile de dezvoltare a vaccinurilor prin intermediul OMS Covid Technology Access Pool (CTAP).

Rai News -preluare Rador

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro