Sari direct la conținut

[P] Comisia Europeană: România își consolidează poziția în lupta împotriva corupției

[P] Comisia Europeană: România își consolidează poziția în lupta împotriva corupției
Lupta împotriva corupției Foto Freepik.com

România a înregistrat progrese notabile în lupta împotriva corupției, potrivit raportului de țară al Comisiei Europene. Documentul subliniază că „instituțiile anticorupție din România au implementat măsuri esențiale pentru a combate corupția la toate nivelurile guvernamentale și administrative”.

Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a jucat un rol central în aceste eforturi de coordonare. Raportul evidențiază că numărul procurorilor DNA a rămas stabil, cu o rată de ocupare de 86,7%, conform angajamentului asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Implementarea Strategiei Naționale Anticorupție se desfășoară conform calendarului”, se menționează în raport, subliniind că există grupuri de lucru specializate care monitorizează și evaluează progresele. Noua legislație permite adaptarea numărului de procurori în funcție de volumul de muncă al fiecărei structuri teritoriale, soluționând problemele anterioare legate de ratele scăzute de ocupare.

De asemenea, procurorii DNA au întocmit în continuare numeroase rechizitorii în cazuri de corupție, iar instanțele au pronunțat multe hotărâri definitive. „Rezultatele DNA în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt sunt similare”, se arată în raport.

Comisia Europeană subliniază că „aceste realizări reflectă angajamentul ferm al României de a combate corupția și de a asigura integritatea și transparența în administrația publică”.

Articol susținut de PNL