Sari direct la conținut

[P] Efectele guvernării PSD se simt în conturile oamenilor: românii au economisit cu peste 20% mai mult în guvernarea PSD

[P] Efectele guvernării PSD se simt în conturile oamenilor: românii au economisit cu peste 20% mai mult în guvernarea PSD
Datele BNR arată că depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în guvernarea PSD cu 10,9% Foto: Freepik.com

Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în guvernarea PSD cu 10,9% (5,2% în termeni reali). Acest avans este efectul direct al politicilor implementate de Guvernul Marcel Ciolacu, concretizate în creșterea economiei, dar și a nivelului de trai al românilor, ca urmare a majorării veniturilor și reducerii substanțiale a inflației.

Raportul BNR arată că depozitele în lei ale rezidenților clienților neguvernamentali au crescut în luna iulie 2024 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 587,494 miliarde lei. Din această sumă, 413,792 miliarde lei reprezintă valoarea depozitelor în lei, cu o pondere de 70,4% în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, care a avut un avans de 0,5% față de luna iunie 2024 și de  15,5% (9,6% în termeni reali) comparativ cu luna iulie 2023.

Depozitele populației au crescut cu peste 20% în Guvernarea Ciolacu

Creșterea economiei, prin investițiile fără precedent asumate de Guvernul Ciolacu, le-a permis managerilor să-și crească afacerile, dar să și capitalizeze. Astfel, potrivit datelor BNR, depozitele în lei ale firmelor au ajuns în iulie la 177,667 miliarde de lei, iar raportat la luna iulie 2023 au înregistrat o creştere de 10,0% (4,3% în termeni reali).

Avansul a fost dublu în cazul populației, urmare a politicilor implementate la inițiativa PSD. Potrivit raporului BNR, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,3% faţă de luna anterioară, până la 236,125 miliarde de lei şi cu 20,1% (13,9% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Totodată, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au ajuns la 119,913 miliarde de lei, înregistrând un avans de 0,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023.

Aceste valori sunt efectul direct al creșterii nivelului de trai al românilor în Guvernarea Ciolacu. Măsurile-cheie de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și energie au avut ca rezultat scăderea inflației până la nivelul de 5,42%, în timp ce  avansul economiei și creșterea salariului minim, asumată de Executiv, a făcut ca salariul mediu net să se menţină timp de patru luni consecutiv la peste 1.000 de euro lunar, cu un progres de 10% în prima parte a anului 2024.

Efectele pozitive ale guvernării PSD se văd și în scăderea ratelor la bănci. Cel mai mic ROBOR din ultimii doi ani şi trei luni

Creșterea economiei și reducerii inflației prin politicile PSD implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu au avut ca efect și deciziile succesive ale Consiliului de Administrație al Băncii Centrale de a reduce dobânda-cheie.

Datele BNR arată că la începutul acestei săptămâni, ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M ) a scăzut la 5,57%, faţă de 5,58%, nivelul din şedinţa precedentă şi atinge cea mai mică valoare din 18 mai 2022 încoace. Indicele ROBOR 3M a scăzut semnificativ, pe 7 august 2024, de la 5,89%, la 5,59%, după ce BNR a fixat dobânda-cheie la 6,50% pe an, de la 6,75% anterior, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, de la 5,75% anterior. Valorile precedente fuseseră stabilite în precenta ședință de politică monetară a Băncii Centrale, din luna iunie.

Articol susținut de PSD