Sari direct la conținut

[P] Rezultatul politicilor social-economice ale Guvernului Ciolacu: creștere de 18,8% a veniturilor românilor în ultimul an

[P] Rezultatul politicilor social-economice ale Guvernului Ciolacu: creștere de 18,8% a veniturilor românilor în ultimul an
Creștere de 18,8% a veniturilor românilor Foto: freepik.com

Creșterea nivelului de trai al românilor a fost prioritate încă de la intrarea PSD la guvernare. Prin majorarea salariilor și pensiilor, dar și prin plafonarea prețurilor la alimente și energie, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a contribuit la creșterea veniturilor și la protejarea populației de efectele inflației și a prețurilor în urcare. Datele recente ale Institutului Național de Statistică (INS) confirmă aceste progrese, cu creșteri de peste 18% ale veniturilor medii pe gospodărie în al doilea trimestru al anului 2024, față de anul anterior.

Veniturile medii lunare pentru români, creștere solidă

Unul dintre principalele puncte ale politicilor economice asumate încă de la intrarea PSD la guvernare a fost creșterea salariilor și pensiilor. În trimestrul II 2024, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost de 8.210 lei. În comparație cu trimestrul II din 2023, creșterea veniturilor medii lunare a fost de 18,8%, și de 2% față de primul trimestru al acestui an.

Această creștere a veniturilor a fost susținută, în principal, de majorarea salariilor și pensiilor de către Guvernul Ciolacu, care au reprezentat 67,8% din veniturile gospodăriilor.

Măsurile PSD de creștere a salariilor și pensiilor

În ultimul an, Guvernul Ciolacu a majorat salariul minim brut pe țară cu 700 de lei, de la 3.000 în octombrie 2023, la 3.700 lei, în iulie anul acesta. Totodată, salariul mediu net a depășit pragul de 1.000 de euro încă din martie 2024, confirmând angajamentul guvernului pentru creșterea bunăstării românilor.

În privința creșterii veniturilor pensionarilor, odată cu recalcularea pensiilor inițiată de Guvernul Ciolacu în septembrie 2024, pensia medie lunară a ajuns la 550 de euro.

Plafonarea prețurilor la alimente și energie a protejat românii

Pe lângă creșterea veniturilor, Guvernul a intervenit și pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor gospodăriilor prin plafonarea prețurilor la alimentele de bază și energia electrică. Atfel, prin măsurile PSD de limitare a prețurilor, peste 1.100 de lei lunar, adică peste 2.600 de euro anual, au rămas în buzunarele românilor.

Noi majorări de pensii și salarii

Guvernul Ciolacu a prioritizat creșterea veniturilor românilor și în perioada următoare. O măsură centrală în acest sens este introducerea salariului minim european și care prevede o creștere a salariului minim brut la 4.100 lei de la 1 ianuarie 2025.

Tot de la anul, pensiile din România vor primi o creștere semnificativă, potrivit unei decizii luate de Guvernul Ciolacu. Concret, pensiile vor fi indexate cu inflația pe baza cifrelor furnizate de INS, ceea ce va duce la o creștere estimată la 10,4%. Această măsură urmărește să îi ajute pe pensionari să facă față creșterii costurilor de trai și să își mențină puterea de cumpărare.

Articol susținut de PSD