[P] Tratarea diabetului cu celule stem recoltate la naștere. „Medicina modernă se află în pragul unor inovații majore”
- Redactia Hotnews
Când a venit pe lume Barret Ross, părinții săi au ales să îi salveze sângele din cordonul ombilical, deși li s-a spus că este o cheltuială inutilă – nimic din istoricul familiei nu indica potențialul apariției unor boli grave. Mama băiatului, Christine, s-a gândit la viitor însă – „nu știi niciodată ce ți se rezervă…”. Familia a presupus, pe bună dreptate, că până în 2038, când băiatul lor va avea 40 de ani, știința medicală va ști cum să manipuleze prețiosul sânge care conține celule stem și că astfel îi oferă lui Barrett o șansă în plus, dacă va fi diagnosticat cu un cancer sau altă boală. Când Barrett a fost diagnosticat cu diabet de tip 1, diabet juvenil, vestea i-a șocat pe părinții băiatului.
Familia Ross a rămas deschisă la inovație și a acceptat ca Barrett să facă parte dintr-un grup de copii diabetici selecționați pentru un studiu pilot național. Medicii implicați în studiu au vrut să vadă dacă sângele din cordonul ombilical al unui pacient este o potențială sursă de celule care pot ajuta la tratarea diabetului, sperând ca celulele stem să neutralizeze procesul autoimun și să ajute la regenerarea celulelor pancreatice beta hemolitice. După tratament, Barret și-a continuat viața în condiții nesperat de bune pentru cineva diagnosticat cu diabet de tip 1: pancreasul său nu numai că nu și-a încetat producția de insulină (cum se întâmplă în cazul diabetului juvenil), dar a continuat să secrete importantul hormon. „Rezultatele pe care le-am experimentat în urma acestui studiu, după părerea mea, sunt uluitoare”, crede tatăl lui Barrett, Brian Ross.
Peste 75.000 de lucrări științifice publicate din 1950 până iunie 2022 arată potențialul acestei adevărate mine de aur care se găsește în cordonul ombilical, dar mai ales în placentă – aceasta are de până la cinci ori mai multe celule stem recoltabile decât cordonul ombilical, precizează Prof. Dr. Wolfram Dempke, medic specialist de renume internațional în hematologie oncologică. „Medicina modernă se află în pragul unor inovații majore”, spune el, „se așteaptă ca terapiile celulare să permită tratarea cu mai mult succes a unei game largi de boli. Printre exemple se numără anumite forme de cancer, dar și diverse boli cardiace, pulmonare și hepatice, precum și tulburări metabolice. Punctul de plecare pentru majoritatea acestor terapii sunt celulele stem. Acestea stau practic la baza formării tuturor celulelor din ființa umană și, de asemenea, a formării, regenerării și reparării țesuturilor complexe. Iar placenta umană este probabil cea mai importantă sursă de tot felul de celule stem diferite, din care pot fi fabricate produse de terapie celulară pentru multe boli (maligne și nemaligne). Prin urmare, stocarea celulelor derivate din placentă reprezintă o investiție în viitoare strategii de tratament extrem de inovatoare”.
Domnia sa studiază șase părți diferite ale placentei; vedeta nou apărută în laborator sunt exozomii. Aceste bule minuscule, încapsulate cu un strat dublu de lipide, au în interior microARN. „50% din forma ta personală, atunci când te uiți în oglindă, se datorează microARN”, dezvăluie dr. Wolfram Dempke, dar și mai important este faptul că tumori maligne (carcinom hepatocelular, melanom malign și glioblastom) tratate cu exozomi placentari, în studii sale preclinice, nu am mai reapărut. Profesor Dempke e încrezător că rezultatele clinice vor confirma studiile de laborator.
Mai mult de 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) trăiesc cu diabet de tip 1, conform datelor statistice ale Federației Internaționale de Diabet (FDI) de la finele lui 2021; peste 3.500 dintre ei sunt copii români. Diabetul de tip 2, non-insulino dependent, impactează direct viețile a aproximativ 537 de milioane de adulți (între 20-79 de ani) diagnosticați cu această afecțiune la nivel global. Studiile profesorului Dempke arată că diabetul de tip 2 tratat cu celule stem mezenchimale derivate din placentă au îmbunătățit în mod semnificativ funcția hepatică și renală a pacienților implicați în cercetare, iar la 40% dintre ei doza de insulină utilizată a fost semnificativ redusă. În plus, nu a existat vreo reacție adversă, însă nu este un lucru surprinzător, deoarece un alt mare avantaj al celulelor placentei este dat de faptul că sunt imunoevazive, deci pot fi folosite în tratamentul altei persoane decât cea de la care s-au recoltat (utilizare alogenă). În viitorul apropiat, crede reputatul specialist în utilizarea celulelor umane, „vom vedea dezvoltarea medicamentelor și tratamentelor alogene, cu indicație în reparea și țesuturilor, corectarea tulburărilor genetice, terapia cancerului”.
Singura bancă de celule stem de pe teritoriul României care oferă recoltarea placentei la naștere este Cord Blood Center. De la începutul anului și până în august 2022, aproximativ 1.000 de femei gravide din România au ales recoltarea placentei, alături de sângele și țesutul ombilical, investind în viitorul copiiilor lor. Procedura de recoltare este complet lipsită de riscuri medicale sau durere, iar produsele biologice recoltate sunt prelucrate și stocate, chiar în România, în una dintre cele două unități de la Cluj sau București, în condiții de criogenie fără să își piardă calitatea în timp.