Sari direct la conținut

Pacientă de 24 de ani cu fibroză chistică, în stare critică la Iași. O clinică de transplant din Germania și-a dat acordul pentru a o primi, dar se așteaptă și acordul autorităților

HotNews.ro
Pacientă de 24 de ani cu fibroză chistică, în stare critică la Iași. O clinică de transplant din Germania și-a dat acordul pentru a o primi, dar se așteaptă și acordul autorităților

O tânără în vârstă de 24 de ani, diagnosticată cu fibroză chistică și care a fost supusă unui transplant pulmonar în anul 2018, este în stare critică la Spitalul Parhon din Iași și are nevoie de transfer urgent într-o clinică de transplant din Germania.

UPDATE: Pacienta urmează să fie transferată, în cursul zilei de miercuri, în Germania cu o aeronavă militară.

Anunțul a fost făcut de Mihăiță Bariz, pacient cu fibroză chistică ce a inițiat protestele de două luni de la începutul acestui an, din fața Ministerului Sănătății și a Guvernului, în urma cărora statul roman a demarat procedurile pentru decontarea unui medicament inovativ care le redă o viață aproape normală pacienților cu fibroză chistică.

Atât medicii de la Iași, cât și cei din Germania și-au dat acordul pentru transferul tinerei, în acest moment mai fiind așteptat doar acordul autorităților, a explicat Mihăiță Bariz pentru HotNews.ro.

„Solicit sprijin de urgență domnului ministru al sănătății Alexandru Rafila cât și al domnului secretar de stat Raed Arafat. Alexandra, pacienta în vârsta de 24 ani, diagnosticată cu fibroză chistică care a făcut transplant de plămâni în anul 2018, și despre care am scris și la momentul respectiv se află în aceste momente intr-o stare critică în cadrul spitalului Parhon, Iași. Medicii germani au pregătit totul în doar câteva ore de când au primit informația că pacienta transplantată de către dânși este intr-o stare gravă”, a scris Mihăiță Bariz pe pagina de Facebook Mihăiță Bariz – Fibroză chistică.

Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o boală pulmonară gravă care te face dependent de un concentrator de oxigen și care poate duce la transplant pulmonar (în România s-au făcut, în ultimii ani, doar câteva astfel de transplanturi).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro