Sari direct la conținut

Papa Francisc l-a demis pe unul dintre episcopii americani cei mai critici la adresa lui

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Papa Francisc l-a demis pe episcopul Joseph E. Strickland din Tyler, Texas, unul dintre cei mai înverșunați critici ai săi printre catolicii conservatori din SUA, a anunțat sâmbătă un comunicat al Vaticanului, relatează Reuters.

Este foarte rar ca un episcop romano-catolic să fie eliberat de îndatoririle sale. De obicei, episcopilor care au probleme cu Vaticanul li se cere să demisioneze înainte de a depune demisia, pe care papa o acceptă.

Papii fac astfel de mișcări, considerate drastice, atunci când un episcop refuză o cerere de demisie. Strickland are 65 de ani, cu 10 ani mai puțin față de vârsta obișnuită de pensionare a episcopilor catolici.

Strickland, care este episcop al eparhiei din 2012 și un utilizator obișnuit al rețelelor de socializare, a scris pe Twitter la începutul acestui an că a respins „programul papei care subminează Depozitul de credință”.

Demiterea vine după o anchetă a Vaticanului la începutul acestui an a administrației diecezei Tyler, despre care presa catolica spunea că a inclus modul de gestionare a afacerilor financiare.

Demiterea a fost anunțată simultan de Vatican și Conferința Episcopală din SUA. Niciuna dintre declarații nu a dat un motiv anume pentru demitere. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Strickland.

Francis l-a numit pe episcopul de Austin, Texas, Joe Vasquez, ca administrator interimar al diecezei, se arată în comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro