Sari direct la conținut

Papa se roagă pentru victimele Mpox / Ce le-a transmis „guvernelor și companiilor private”

HotNews.ro
Papa se roagă pentru victimele Mpox / Ce le-a transmis „guvernelor și companiilor private”
Un copil infectat cu mpox primește tratament într-un centru din estul Republicii Democrate Congo. Foto: Zanem Nety Zaidi / Xinhua News / Profimedia

Papa Francisc s-a rugat pentru prima dată pentru victimele Mpox, declarând că virusul este „acum o urgență sanitară globală”, și a îndemnat „guvernele și industriile private” să „împărtășească tratamentele disponibile”, astfel încât „nimeni să nu ducă lipsă de îngrijire”, potrivit AFP.

„Mă rog pentru toți cei infectați, în special pentru oamenii din Republica Democrată Congo, care au suferit atât de mult, și îmi exprim apropierea față de bisericile locale din țările cele mai afectate de această boală”, a spus Papa la finalul rugăciunii Angelus.

„Încurajez guvernele și industriile private să împărtășească tehnologia și tratamentele disponibile, astfel încât nimeni să nu fie lipsit de îngrijire medicală adecvată”, a adăugat el în fața credincioșilor reuniți în Piața Sfântul Petru din Vatican.

Mpox, cunoscută anterior sub numele de monkeypox, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar poate fi transmisă și între oameni prin contact fizic. Ea provoacă febră, dureri musculare și leziuni cutanate.

Recrudescența Mpox în Africa, care a afectat puternic RDC, precum și Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să activeze cel mai înalt nivel de alertă internațională la jumătatea lunii august.

OMS a declarat epidemia o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, cea mai înaltă categorie de alertă.

INTERVIURILE HotNews.ro