Paradisurile fiscale ar putea deveni iaduri fiscale
Se strange lantul in jurul paradisurilor fiscale, cei mai aprigi opozanti fiind reprezentantii Frantei si cei ai Germaniei, scrie Dan Popa pe blogul sau. Vineri dimineata, secretarul de Stat francez responsabil cu Afacerile Europene, Bruno Le Maire, a insistat asupra impunerii de sanctiuni tarilor care nu coopereaza in lupta cu paradisurile fiscale. “Alaturi de Germania, nu vom accepta sa existe locuri in Europa sau in alta parte unde frauda fiscala sa fie posibila, iar spalarea banilor sa se faca sub umbrela legilor“, a declarat Le Maire pentru Radio France Internationale (RFI).
Batalia care se duce nu este doar impotriva micilor state, cum e Andora, Liechtenstein sau Belgia, fiind vizata de fapt Elvetia, cel mai mare si sofisticat paradis fiscal, potrivit unor juristi specializati pe probleme financiare.
Problemele sunt strict juridice. Astfel ca pentru a gasi un numitor comun, trebuie schimbate legi, ceea ce se poate intinde pe cateva luni. De pilda, in Andora sau in Liechtenstein (tari care vor sa evite cu orice pret includerea pe o lista neagra ce urmeaza a fi stabilita) autoritatile pot furniza legal date privind titularii unor conturi, doar in cazurile in care fraudele fiscale sunt dovedite potrivit legislatiei nationale. Simpla cerere din partea unui stat tert sau a unei autoritati europene nu e suficienta.
In cazul Elvetiei, ce sa mai spui ? La ei, secretul bancar e precum ceasornicaria sau ciocolata. Este o industrie nationala, ce s-o mai cotim… Sigur ca elvetienii vor tine cu dintii de mentinerea secretului bancar. Asta ca sa nu mai spun ca degeaba elimini 9 din 10 paradisuri fiscale. Banii care trebuie spalati se vor duce in singurul paradis ramas liber. Astfel ca ori sunt eliminate cu totul, ori sunt lasate in pace.
Sigur, se mai poate discuta si despre faptul ca respectivele economii “paradisiace” sunt cladite pe chiar acest gen de sistem fiscal, o punere a lui in afara legilor (ceea ce se intentioneaza in cadrul summitului G20 de la inceputul lunii viitoare) fragilizand respectivele economii.
Una peste alta, solutia ar fi o suprafiscalizare a acestor zone fiscale. Vrei sa-ti rulezi banii prin paradisuri? Foarte bine. Plateste 80% impozit si ruleaza-i.
De eliminat secretul bancar nu cred ca ai cum, practic vorbind. Se vor gasi mereu esapamente care sa-l salveze in diverse formate.
Dar ramane sa vedem ce se va decide la summitul G20.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.