Sari direct la conținut

Parlamentul finlandez a început dezbaterea privind aderarea la NATO / Cum arată sondajele și care e intenția de vot a parlamentarilor

HotNews.ro
Parlamentul din Finlanda, Foto: Dreamstime.com
Parlamentul din Finlanda, Foto: Dreamstime.com

Parlamentul finlandez a început miercuri dezbaterea dacă va solicita aderarea la NATO după ce invazia Rusiei a Ucrainei a dus la o creștere a sprijinului politic și public pentru aderarea la alianța militară, relatează AFP. Candidatura este „foarte probabilă” pentru a se proteja mai bine împotriva unei posibile agresiuni ruse.

În ciuda ultimelor avertismente ale Moscovei cu privire la întăririle nucleare în regiunea baltică, dacă Finlanda sau Suedia vecine se alătură alianței militare conduse de SUA, Helsinki intenționează să ia o decizie rapid.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că țara ei va decide „destul de repede, în câteva săptămâni” dacă va solicita aderarea.

Parlamentarii din Eduskunta din Finlanda au primit săptămâna trecută un document al guvernului, care, deși nu a făcut recomandări, a subliniat că, fără aderarea la NATO, Finlanda nu se bucură de garanții de securitate, în ciuda faptului că este în prezent un partener al alianței.

„Efectul de descurajare” al Finlandei ar fi „considerabil mai mare” ca membru NATO, se arată în raport.

Sprijin politic și public în Finlanda pentru aderarea la NATO

Potrivit sondajelor realizate de mass-media finlandeză, o sută dintre cei 200 de parlamentari au decis deja să voteze pentru calitatea de membru, în timp ce doar 12 sunt împotrivă. Ceilalți așteaptă ca dezbaterile pentru a-și exprima poziția.

Chiar dacă a renunțat la stricta sa neutralitate la sfârșitul Războiului Rece și când a aderat la Uniunea Europeană în 1995, Finlanda este astăzi doar un partener NATO.

Pentru țara nordică, care are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia, aderarea la alianța de 30 de membri ar oferi o descurajare „semnificativ mai mare” împotriva unui atac al vecinului său puternic, potrivit documentului înaintat de guvern.

Este „foarte probabil” ca Finlanda să fie candidată, a recunoscut vineri ministrul finlandez pentru Afaceri Europene Tytti Tuppurainen, asigurând totodată că decizia nu a fost luată.

„Finlandezii par să se fi hotărât și există deja o mare majoritate în favoarea aderării la NATO”, a menționat ea.

Sondajele sugerează că aproape două treimi din cei 5,5 milioane de finlandezi sunt acum în favoarea aderării.

„Eram împotriva aderării la NATO, dar din cauza acestei situații, acum sunt mai în favoarea ei”, a declarat miercuri Sofia Lindblom, în vârstă de 24 de ani, în timp ce își plimba câinele în centrul Helsinki. „Aderarea ar oferi o anumită formă de securitate”.

Noi avertisemente din partea Rusiei pentru ca Finlanda să nu adere la NATO

Rusia a avertizat miercuri Suedia și Finlanda prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

„Am emis toate avertismentele noastre atât public, cât și prin canale bilaterale”, a declarat Zaharova pentru postul Russia-24.

„Ei [Suedia și Finlanda] știu despre asta, nu vor avea de ce să fie surprinși, au fost informați despre tot, la ce va duce.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro