Sari direct la conținut

Parlamentul turc va vota săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia

Parlamentul turc va vota în această săptămână aderarea Suediei la NATO, a anunțat presa turcă, în timp ce o sursă parlamentară a declarat pentru AFP că ratificarea ar putea avea loc joi, potrivit AFP.

Votul va avea loc marți, a relatat canalul privat CNN Turk, în timp ce alții, precum NTV, au menționat această săptămână, fără a da o dată precisă.

Un oficial parlamentar care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat pentru AFP că legislatorii ar putea discuta problema și vota joi.

După ratificarea de către Turcia, Ungaria ar fi singurul obstacol rămas în calea procesului de aderare, pe care Suedia și vecinul său finlandez l-au inițiat ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Cererea Suediei a fost aprobată de comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc la sfârșitul lunii decembrie, dar votul în plen a fost amânat.

Turcia, în mod similar cu Ungaria, a blocat calea Suediei înmulțindu-și cererile și pretextele pentru a-și justifica reticența.

Suedia și-a depus cererea de aderare în același timp cu Finlanda, care a fost admisă în aprilie.

Încă de la începutul procesului, președintele Recep Tayyip Erdogan s-a opus presupusei clemențe a Stockholmului față de anumite grupări kurde, pe care le consideră teroriste.

La începutul lunii decembrie, Erdogan a adăugat ca o condiție pentru ratificarea de către Ankara aprobarea „simultană” de către Congresul american a vânzării de avioane de vânătoare F-16 către Turcia, de care are nevoie pentru a-și moderniza forțele aeriene.

Guvernul american nu este ostil acestei vânzări, dar Congresul a blocat-o până acum din motive politice, în special din cauza tensiunilor cu Grecia – de asemenea membră a NATO – de care Ankara s-a apropiat recent.

Luna trecută, Erdogan a vorbit la telefon cu președintele american Joe Biden, care a susținut că Turcia ar putea obține aprobarea necesară din partea Congresului dacă ar ratifica aderarea Suediei la NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro