Sari direct la conținut

Patru cetățeni canadieni au fost executați în China, acuză autoritățile canadiene

HotNews.ro
Patru cetățeni canadieni au fost executați în China, acuză autoritățile canadiene
Deținuți într-o închisoare din estul Chinei. Credit line: Anonymous / AP / Profimedia

Patru cetățeni canadieni au fost executați în China după ce au fost acuzați de infracțiuni legate de droguri, potrivit autorităților canadiene, într-un caz rar în care China a aplicat pedeapsa cu moartea occidentalilor.

Guvernul canadian a transmis proteste autorităților chineze, iar ministrul de externe Mélanie Joly și fostul premier Justin Trudeau au încercat să intervină pentru a opri execuțiile și au cerut clemență „pentru alți canadieni care se află într-o situație similară”, potrivit Wall Street Journal.

China adoptă o atitudine dură cu privire la crimele legate de droguri, deși rar pedeapsa cu moartea e folosită împotriva occidentalilor. Conform legislației chineze, contrabanda de droguri se pedepsește cu închisoare – inclusiv detenția pe viață, dar și cu pedeapsa cu moartea, în funcție de gravitatea infracțiunii.

O purtătoare de cuvânt a Global Affairs Canada, departamentul guvernamental responsabil de relațiile diplomatice și consulare ale țării, a criticat politica Chinei. „Canada condamnă ferm folosirea de către China a pedepsei cu moartea, care este incompatibilă cu demnitatea umană de bază”, a spus ea.

În replică, Ministerul de Externe al Chinei a spus că îi tratatează în mod egal pe toți inculpații, indiferent de naționalitate lor. „Canada ar trebui să respecte statul de drept și să nu mai interfereze în suveranitatea judiciară a Chinei”, a spus purtătorul de cuvânt Mao Ning, fără a oferi detalii despre cazurile citate de Joly.

China execută mai mulți oameni decât orice altă țară, potrivit Amnesty International. Deși numărul exact este necunoscut, în ultimul său raport, organizația a scris că China a executat mii de oameni în 2023.

În 2019, canadianul Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat la moarte în China, după ce a fost găsit vinovat de introducerea ilegală a peste 200 de kilograme de metamfetamină.

Schellenberg, din Abbotsford, Columbia Britanică, lângă granița cu SUA, și-a clamat nevinovăția pe tot parcursul procesului judiciar, care datează de la arestarea sa în 2014. El nu este din grupul celor executați anul acesta, fiind închis în continuare în China.

Ketty Nivyabandi, secretarul general al Amnesty International Canada, a condamnat acțiunile Chinei. „Aceste execuții șocante și inumane ale cetățenilor canadieni de către autoritățile chineze ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Canada”, a spus ea.

INTERVIURILE HotNews.ro