Sari direct la conținut

Patru țări europene au semnat un mega-acord de 100 de miliarde de dolari cu India, negociat timp de 16 ani

HotNews.ro
Narendra Modi, Foto: Sotiris Dimitropoulos / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia
Narendra Modi, Foto: Sotiris Dimitropoulos / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

India și cei patru membri ai Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) au semnat duminică un acord de liber schimb în valoare de 100 de miliarde de dolari pentru a promova investițiile și exporturile, potrivit oficialilor citați de AFP.

În cadrul acordului, AELS – formată din Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein, care nu sunt membre ale UE – va investi 100 de miliarde de dolari în India, a cincea cea mai mare economie a lumii, pe o perioadă de 15 ani, a afirmat ministrul indian al comerțului, Piyush Goyal.

„Acordul de parteneriat economic și comercial dintre India și AELS marchează o etapă istorică în parteneriatul nostru tot mai amplu”, a declarat Goyal după semnarea acordului la New Delhi.

Un acord negociat de 16 ani cu India

Acesta va „deschide calea spre creștere și prosperitate reciprocă” prin stimularea exporturilor, încurajarea investițiilor și crearea de locuri de muncă, a adăugat el.

Acordul a fost semnat după mai multe runde de negocieri care au durat 16 ani.

Premierul indian Narendra Modi a subliniat că acordul comercial „simbolizează angajamentul nostru comun față de un comerț deschis, corect și echitabil”, potrivit unei declarații citite la ceremonia de semnare.

La rândul său, ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, a salutat un acord care „ne va permite să ne folosim mai bine potențialul economic și să creăm oportunități suplimentare pentru India și țările AELS”.

„În schimb, India va atrage mai multe investiții străine din partea AELS, ceea ce se va traduce în cele din urmă prin mai multe locuri de muncă de calitate”, a adăugat el în capitala indiană.

Ce este AELS

AELS a fost înființată în 1960 pentru a promova comerțul liber și integrarea economică între membrii săi.

În 2021, era a zece forță comercială din lume în ceea ce privește mărfurile și a opta în ceea ce privește serviciile.

În ultimii ani, India a semnat acorduri comerciale cu Australia și Emiratele Arabe Unite, în timp ce discuțiile sunt în curs de desfășurare cu Marea Britanie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro