Sari direct la conținut

Pedeapsa decisă de instanță pentru un blogger român acuzat de promovarea Mișcării Legionare, care a lipit stickere cu Zelea Codreanu inclusiv pe sediul SRI

HotNews.ro
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Bloggerul Cătălin Valeriu Dănoiu, acuzat de promovarea Mișcării Leginare, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 5 București la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru incitare la ură sau discriminare, distribuirea în spațiu public de materiale rasiste și xenofobe și promovarea de idei sau doctrine fasciste și legionare. Pe lângă respectarea unui program de supraveghere timp de 4 ani, bloggerului – care a recunoscut acuzațiile aduse împotriva sa – i s-a interzis dreptul de a mai posta în mediul online în nume propriu sau sub pseudonim.

Timp de șase ani, Cătălin Valeriu Dănoiu, administratorul site-ului www.veghepatriei.wordpress.com, a publicat pe blogul său sute de materiale în care aborda un discurs ofensator la adresa unor categorii de persoane, folosind termeni peiorativi precum „jidan, țigan, poponar, burtoșii din SRI sau Poliție” sau promovând concepte legionare și fasciste, arată o anchetă a procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 5.

A fost pus sub acuzare în toamna anului trecut, după ce a fost prins afișând în diverse locuri din Capitală stickere cu simboluri legionare și cu portretul liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Astfel de autocolante au fost lipite inclusiv pe clădirea Serviciului Român de Informații și pe cea a Poliției Capitalei. La percheziții, la locuința bloggerului au fost identificate aproape 200 de abţibilduri autocolante care conţineau fotografia lui Zelea Codreanu, împreună cu menţiunea, respectiv însemnul specific mişcării legionare şi menţiunile „1927” „NE-AM ÎNTORS!”.

199 de materiale postate pe blogul lui Dănoiu au depășit cu mult granițele libertății de exprimare, promovând ”dispreț față de evrei, rromi și minorități sexuale, precum și față de diferite instituții publice ale statului”, spun judecătorii în motivarea deciziei de condamnare.

Postări care incită la ură

La audieri, Cătălin Valeriu Dănoiu a susținut că materialele pe care le posta în mediul online au avut caracter educativ și că postările sale se bucurau de apreciere publică. De altfel, Dănoiu relata pe blog despre întâlniri și interacțiuni avute cu urmăritori de ai lui, care l-ar fi încurajat în demersurile sale.

Judecătorii nu au fost de acord cu apărarea bloggerului, subliniind că limbajul injurios și vulgar folosit este incompatibil cu un scop educativ.

„Instanța constată că site-ul www.veghepatriei.wordpress.com conţine materiale care utilizează expresii care ofensează în mod gratuit, nu contribuie la o dezbatere publică capabilă să ducă la un progres al relaţiilor umane, ci din contră, incită la ură pentru a distruge drepturile şi libertăţile general recunoscute într-un stat civilizat. Aceste materiale sunt incompatibile cu valorile proclamate şi garantate de instituţiile europene la care România este parte, în consecinţă nu pot fi protejate de dreptul la liberă exprimare”, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Sectorului 5.

Deși la audieri a declarat că nu se consideră o persoană rasistă în sensul larg al cuvântului, atitudinea promovată prin intermediul blogului pe care îl administrează „denotă un dispreț față de evrei, rromi și minorități sexuale, precum și față de diferite instituții publice ale statului”, atrag atenția judecătorii.

Instanța subliniază că dreptul la liberă exprimare este garantat fiecărui cetățean român atât prin Legea Fundamentală, cât și prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acest drept nu este un drept absolut, ci ”trebuie exercitat în limitele drepturilor corelative ale celorlalți cetățeni, cum ar fi dreptul la demnitate”.

Condamnarea

Datele din dosar arată că mai mulți prieteni ai bloggerului-inculpat i-au atras atenția asupra limbajului folosit în postările sale publice, însă fără succes.

Judecat prin procedura simplificată, a recunoașterii vinovăției, Cătălin Valeriu Dănoiu a fost condamnat la 2 ani, 4 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare. O pedeapsă suficientă, au apreciat judecătorii, pentru a nu mai repeta comportamentul.

Pe lângă condamnarea cu suspendare și obligația de a respecta un program de supraveghere timp de 4 ani, lui Dănoiu i s-a interzis dreptul de a mai posta în mediul online timp de 3 ani în nume propriu sau sub pseudonim. Dacă nu va respecta obligația, instanța l-a avertizat că îi va fi revocată suspendarea pedepsei și va ajunge în închisoare.

Sentința pronunțată pe 19 iulie de Judecătoria Sectorului 5 nu este definitivă.

INTERVIURILE HotNews.ro