Sari direct la conținut

Pentru prima dată, Moscova acuză direct SUA de moartea unor femei și copii în sudul Rusiei: „Fragmente de Himars vor servi drept dovadă directă”

HotNews.ro
Atac ucrainean cu rachete Himars, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Atac ucrainean cu rachete Himars, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Rusia a afirmat vineri că Ucraina a folosit rachete furnizate de SUA pentru a ucide femei și copii într-o regiune din sudul Rusiei și a spus că Washingtonul este de vină pentru aceste decese, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când Rusia spune public că Statele Unite sunt responsabile pentru moartea civililor pe propriul teritoriu – o acuzație care urmează avertismentelor președintelui Vladimir Putin, potrivit cărora Occidentul se joacă cu focul și riscă un conflict global dacă lasă Ucraina să atace Rusia cu arme furnizate de Occident.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau a Statelor Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că atacurile au avut loc săptămâna trecută în regiunea Belgorod, la scurt timp după ce Statele Unite au declarat că au fost de acord, pentru prima dată, să permită Ucrainei să tragă asupra teritorirului rus cu arme furnizate de SUA.

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat pe 31 mai că președintele Joe Biden a aprobat acest pas pentru ca Ucraina să își poată apăra regiunea Harkov, care se învecinează cu Belgorod. Statele Unite interzic în continuare Ucrainei să tragă cu arme americane mai adânc în interiorul teritoriului Rusiei.

Zakharova a precizat că declarațiile Washingtonului care a dat undă verde pentru astfel de atacuri echivalează cu „o mărturisire privind uciderea copiilor și femeilor din regiunea Belgorod”.

„Fragmente de (rachete) HIMARS vor servi drept dovadă directă”, a declarat Zaharova.

Ea nu a prezentat imagini cu fragmente de rachete și nu a precizat nici câte persoane au fost ucise în presupusul atac.

Putin a avertizat din ce în ce mai des în ultimele săptămâni că Occidentul riscă un conflict global dacă se adâncește în războiul din Ucraina. În declarații susținute miercuri, el a declarat că Rusia își rezervă dreptul de a furniza arme adversarilor Occidentului într-un răspuns „simetric” la înarmarea Ucrainei de către Occident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro