Sari direct la conținut

Percheziţii în Germania şi la Bruxelles într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei. Principalul suspect, un diplomat de rang înalt

HotNews.ro
Percheziţii în Germania şi la Bruxelles într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei. Principalul suspect, un diplomat de rang înalt

Mai multe percheziţii au fost întreprinse miercuri în locuinţe şi birouri din Germania şi de la Bruxelles în cadrul unei anchete deschise împotriva a trei persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei, au comunicat procurorii germani, transmit agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Potrivit revistei Der Spiegel, prima care a scris despre această anchetă, printre cei vizaţi se află un fost diplomat european german de rang înalt. Acesta a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene – Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE) – şi s-a aflat la post în mai multe state, scrie Der Spiegel.

După încheierea carierei sale europene, în 2017, şi angajarea la o firmă de lobby care consiliază ‘mari companii’, germanul ar fi început să transmită informaţii confidenţiale serviciilor secrete chineze.

El mai este suspectat că a recrutat alte două persoane, dintre care una s-a deplasat în China pentru a se întâlni cu destinatarii informaţiilor, iar cealaltă ar fi indicat doar că era ‘dispusă’ să ajute la transmiterea de informaţii.

‘Pot confirma că întreprindem o anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea serviciului secret’ al Chinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal german pentru anchetele de spionaj, Markus Schmitt. Niciunul dintre suspecţi nu a fost arestat, a precizat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro