Sari direct la conținut

Pericol de accident nuclear la centrala Zaporojie. Mai multe explozii au pornit un incendiu la instalația de răcire

HotNews.ro
Această captură video preluată dintr-un material difuzat de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la 11 august 2024, arată un incendiu la un turn de răcire al centralei nucleare Zaporojie, controlată de Rusia, în Energodar, în sudul Ucrainei.Handout / AFP / Profimedia
Această captură video preluată dintr-un material difuzat de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la 11 august 2024, arată un incendiu la un turn de răcire al centralei nucleare Zaporojie, controlată de Rusia, în Energodar, în sudul Ucrainei.Handout / AFP / Profimedia

Moscova și Kievul se acuză reciproc că au provocat duminică un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa, la ora actuală ocupată de ruși, Zaporojie, în Ucraina, fără ca ambele părți să raporteze radiații crescute, informează Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, care este prezentă la vasta instalație cu șase reactoare, a declarat că experții săi au văzut un fum puternic și întunecat provenind din zona de nord a centralei din sudul Ucrainei în urma mai multor explozii.

„Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranța nucleară la centrală și cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum”, a avertizat șeful AIEA, Rafael Grossi, într-o declarație separată, fără a atribui vina pentru atac.

Incendiul are loc la mai puțin de o săptămână după ce forțele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul rusesc de la începutul războiului în 2022, o mișcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază, după săptămâni de câștiguri ale Moscovei pe câmpul de luptă.

Agențiile de presă de stat ruse, TASS și RIA, au citat compania de energie nucleară a țării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puțin timp înainte de miezul nopții de duminică.

Rosatom a declarat că un atac cu dronă a declanșat incendiul la turnul de răcire, fără a furniza dovezi.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a afirmat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că unul dintre turnurile de răcire și alte echipamente au fost avariate.

Șeful AIEA cere „acces imediat”

Potrivit TASS, Rosatom a anunțat că un turn de răcire a fost deteriorat. Citând reprezentanți locali ai ministerului rus pentru situații de urgență, TASS a precizat că este vorba despre un turn nefuncțional.

Grossi a declarat că agenția a solicitat „acces imediat” la turnul de răcire pentru a evalua daunele. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Moscovei sau a Kievului la declarația lui Grossi.

Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce și-a lansat invazia la scară largă asupra vecinului său în 2022, un atac descris de Moscova drept o „operațiune specială”. Cele șase reactoare nucleare ale centralei sunt în stare de oprire la rece.

Misterul incendiului de la centrala nucleară Zaporojie

La începutul zilei de luni, nu era clar ce a cauzat incendiul care a început duminică în jurul orei 20.00 (17.00 GMT).
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a cauzat incendiul, care, potrivit acestuia, a fost vizibil din orașul Nikopol, controlat de Kiev, care dă spre centrala controlată de Rusia.

AIEA a declarat că nu a fost raportat niciun impact asupra securității nucleare la sit.

„Echipa a fost informată de (centrala nucleară) cu privire la un presupus atac cu dronă astăzi asupra unuia dintre turnurile de răcire situate la sit”, a scris organismul nuclear pe X.

Moscova și Kievul se acuză reciproc

Energoatom din Ucraina a declarat că „neglijența” Rusiei sau incendierea intenționată ar fi putut declanșa incidentul.

Fără a furniza dovezi, aceasta a mai spus că Rusia folosește turnurile de răcire ale centralei pentru a depozita echipamente militare și explozibili.

La rândul lor, oficialii ruși, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, au acuzat Kievul că încearcă în mod deliberat să distrugă centrala și să semene „teroare nucleară”.

Zelenski a publicat o înregistrare video care arată un fum negru care pare să iasă dintr-un turn de răcire la poalele căruia a izbucnit un incendiu.

„În prezent, indicatorii de radiații sunt normali. Dar atâta timp cât teroriștii ruși păstrează controlul asupra centralei nucleare, situația nu este și nu poate fi normală”, a declarat liderul de la Kiev.

Cele șase reactoare ale centralei situate în apropierea liniei frontului războiului din Ucraina nu sunt în funcțiune, dar instalația se bazează pe energie externă pentru a-și menține materialul nuclear rece și a preveni un accident catastrofal.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc în mod regulat că pun în pericol siguranța în jurul acesteia.

INTERVIURILE HotNews.ro