Peste 1.000 de dosare pentru canibalism au fost deschise în timpul foametei provocate de către autorităţile sovietice în Ucraina
Ministerul ucrainean de Interne a publicat sâmbătă documente privind cazuri de canibalism investigate în timpul Holodomorului, ilustrând suferința provocată de marea foamete din 1932-1933 care a ucis milioane de ucraineni, un „genocid’” comis de Uniunea Sovietică, potrivit The Kyiv Independent.
Arhiva ministerului conține 1.022 de dosare penale deschise de poliția sovietică pentru canibalism din timpul Holodomorului.
Dovezile sunt acum făcute publice prin intermediul proiectului „Istoria reală” cu ocazia Zilei comemorative a Holodomorului, la 90 de ani de la foamete.
„Mi-aș dori foarte mult ca materialele făcute publice astăzi să dea un impuls unor cercetări istorice, juridice și alte cercetări științifice serioase”, a declarat secretarul de stat al Ministerului ucrainean de Interne, Inna Iașciuk.
„Acesta este un pas important pentru cercetările fiziologilor și a psihiatrilor…Oamenii care au recurs la canibalism sunt victime ale Holodomorului”, a subliniat ea.
Ucraina a pierdut între 4 şi 8 milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării orchestrate de Stalin pentru a reprima orice veleităţi naţionaliste ale acestei ţări, pe atunci republică sovietică, potrivit AFP.
Dovezile istorice arată că foamea acută i-a împins pe unii oameni la canibalism.
Pe baza documentelor de arhivă, cazurile penale legate de canibalism au fost puternic politizate și falsificate, a precizat Ministerul ucrainean de Interne.
Ucraina şi alte peste 30 de ţări recunosc Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean comis de Uniunea Sovietică, din care Ucraina făcea parte la acea vreme, într-o încercare de a zdrobi dorinţa de independenţă a ucrainenilor.
Moscova neagă că decesele au fost provocate de o politică deliberată de genocid şi afirmă că şi ruşii şi alte grupuri etnice au suferit, de asemenea, din cauza foametei.